Cetinje – Otvorena retrospektivna izložba slika Slobodana Boba Slovinića

U organizaciji Narodnog muzeja Crne Gore, u Crnogorskoj galeriji umjetnosti „Miodrag Dado Đurić“ na Cetinju, u petak, 17. novembra 2017. godine, otvorena je retrospektivna izložba Slobodana Boba Slovinića. Na izložbi je prezentovano preko 100 djela iz 21 ciklusa bogatog, višedecenijskog opusa umjetnika koji obuhvata period od ranih šezdesetih godina XX vijeka do danas.

Slobodan Bobo Slovinić rođen je 1943. u Budvi. Rano djetinjstvo proveo u Budvi i u Kotoru. Srednje obrazovanje stekao na Cetinju i u Titogradu, maturirao je 1961. u gimnaziji „Slobodan Škerović”, u Titogradu. Diplomirao je 1966. na Akademiji za primijenjene umjetnosti u Beogradu, na odsjeku unutrašnje arhitekture, u klasi profesora Đorđa Krekića. Bio je na studijskim putovanjima u Grčkoj, Njemačkoj, Francuskoj, Italiji, Iraku, SSSR-u, Španiji. Prvi put se predstavio 1961. godine na grupnoj izložbi u Umjetničkom paviljonu u Podgorici. Za vrijeme studija izlaže sa prijateljima u kafani „?” u Beogradu. Prvu samostalnu izložbu priredio je 1965. u Modernoj galeriji u Podgorici. Do sada je imao preko 50 samostalnih i više od 300 grupnih i kolektivnih izložbi u našoj zemlji i u inostranstvu. Prvo priznanje, Zlatnu plaketu za slikarstvo, dobio je 1989. na izložbi u kafani „?”, u Beogradu. Dobitnik je mnogih drugih nagrada i priznanja, među kojima: 1977. Nagrada „Oslobođenja Titograda” za slikarstvo; 1980. Prva nagrada „Zimskog salona”, Herceg Novi; 1983. Nagrada za slikarstvo „Grada Breseja”, Francuska; 1984. Nagrada Fonda „Moša Pijade”, na XVIII Likovnom salonu „13. novembar”, Cetinje; 1987. Prva nagrada salona „13. novembar”, Cetinje; 1988. „Počasna nagrada” za slikarstvo, Saveza francuskih umjetnika, Pariz; 1989. Nagrada za slikarstvo „Le Franc Bourgeois”, Bresej; 1990. „Novembarska nagrada” za slikarstvo, Budva; 1990. „Trinaestojulska nagrada” Crne Gore; 1995. Plaketa „Beli anđeo” za slikarstvo, Prijepolje; Istaknuti je kulturni stvaralac Crne Gore od 2010. Član je ULUCG-a i ULUPUCG-a od 1968. Izabran 1978. za sekretara Odbora za likovne umjetnosti CANU. Postao 1982/1983. član „Maison des Artistes” u Parizu. Učestvovao je u radu više slikarskih kolonija. Kreirao je više od 400 projekata unutrašnjeg uređenja prostora i drugih projekata od kojih je većina realizovana. Bio je profesor na Arhitektonskom fakultetu u Podgorici. Autor je knjiga: „Pariski zapisi” iz 1996; „Umjetničke zbirke Centra savremene umjetnosti Crne Gore” iz 2010; „Ars Libris” iz 2013. Osim slikarstva i likovne kritike, bavi se enterijerom i dizajnom, živi i stvara u Podgorici i u Budvi.

Za više informacija o cjelokupnom stvaralaštvu umjetnika, kliknite na njegovo ime: SLOBODAN BOBO SLOVINIĆ.

U ime organizatora izložbe Narodnog muzeja Crne Gore, prisutnima se obratio Miloš Marjanović, istoričar umjetnosti. Informisao je ljubitelje umjetnosti da je na izložbi postavljeno preko 100 radova iz 21 ciklusa koji su nastali u proteklih šest decenija plodnog stvaralaštva Slobodana Boba Slovinića. Izložbu će upotpuniti monografija, koja na preko 300 strana daje iscrpan prikaz umjetnikovog života i rada. Autor stručnih tekstova i urednica monografije je Ljiljana Zeković, istoričarka umjetnosti. Monografija je urađena pod pokroviteljstvom Sekretarijata za kulturu i sport Podgorice, a u organizaciji Narodnog muzeja Crne Gore, kazao je Marjanović.

Izložbu je otvorila gospođa Ljiljana Zeković, istoričarka umjetnosti. “Imam izuzetnu čast da govorim na otvaranju izložbe Slobodana Slovinića, umjetnika koji se na crnogorskoj likovnoj sceni pojavio početkom šesdesetih godina prošlog vijeka, a koji je danas prepoznat kao jedan od najvažnijih i najcjenjenijih savremenih crnogorskih stvaralaca. Riječ je o multimedijalnom orijentisanom umjetniku koji se iskazao u raznim umjetničkim disciplinama: slikarstvu, crtežu, grafici, kolažima, mozaiku, vitražu, dizajnu, grafičkom oblikovanju, enterijerskom dizajnu, a koji se uspješno bavi, kritičkim i teorijskim osvrtima u oblasti likovnih i primijenjenih umjetnosti”, kazala je između ostalog Ljiljana Zeković. Više u video zapisu.

Prisutnima se obratio autor izložbe Slobodan Bobo Slovinić. Pozdravio je veliki broj prisutnih i zahvalio se svim stručnjacima Narodnog muzeja Crne Gore koji su dugo i vrlo predano radili na realizaciji ove obimne retrospektivne izložbe. Ova godina je meni izuzetno značajna jer u njoj proslavljam šest decenija plodnog stvaralačkog rada i prdeset godina braka, kazao je između ostalog Slobodan Bobo Slovinić. Više u video zapisu.

DIO IZLOŽENIH RADOVA

POŚETIOCI NA OTVARANJU IZLOŽBE

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


eight + 2 =