Cetinje – Predstavljanje knjige “Bumerang valova” Borisa Jovanovića KastelaNarodna biblioteka i čitaonica “Njegoš” Cetinje, organizuje predstavljanje knjige “Bumerang valova” autora Borisa Jovanovića Kastela.


U predstavljanju knjige učestvuju književnik i publicista Božidar Proročić i autor knjige.


Predstavljanje knjige je u četvrtak, 03. juna 2021. godine, u 19 časova u čitaonici Biblioteke “Njegoš”.


Boris Jovanović Kastel (1971, Trebinje, Bosna i Hercegovina). Kritika ga smatra najznačajnijim crnogorskim pjesnikom mediteranske orijentacije i uglednim imenom mediteranskog pjesništva i postjugoslovenske književnosti. Osnovno, srednje i fakultetsko obrazovanje stekao je u Podgorici.

Objavio je knjige poezije:

Kad zamirišu kajanja (Crnogorsko društvo nezavisnih književnika, Podgorica, 1994)Prstenje pomorja (Crnogorsko društvo nezavisnih književnika, Podgorica, 1995)Fusnote južnih zvona (ASIK, Podgorica, 1997)
Anatomija sredozemnog dana 
(Mediteranski kulturni centar Crne Gore, Podgorica i Ars longa, Beograd, 1998)Mediteranska agenda i proricanje prošlosti (Mediteranski kulturni centar Crne Gore, Podgorica, 2000)Mediteranski heksateuh (Ovdje, Podgorica, 2003)Ego mora (Udruženje pisaca Normal, Podgorica, 2004)
Vjenčanje sa sipom (BD graf, Podgorica, 2007)Neptune’s spear (2007, izbor iz poezije na engleskom jeziku)
Mediteranski indigo (izbor iz poezije, Media link, Podgorica, 2008)Ručak na hridini (Izdanje autora i prijatelja, Podgorica, 2010)
Kosilo na čeri (na slovenačkom, Hiša poezije, Ljubljana, 2014)
Beskopnik (Izdanje autora i prijatelja, Podgorica, 2015)
Pozivno pismo suncu (Zavod za udžbenike i nastavna sredstva, Podgorica, 2016)
More u naručju (Kulturni centar Novog Sada, Novi Sad, 2017)
Zevs u budvanskom kazinu 
(JU Narodna biblioteka Budve, Budva, 2017)
Чекаат ли бродовите (Izbor iz poezije na makedonskom jeziku, НОВА, Bitola, 2018)
Grebeni od kostiju (Institut Belko, Beograd, 2018)
Testament u školjkama (Shura Publikacije, Opatija, 2018/19)

Objavio je i četiri knjige izabranih eseja:
Pergament od sireninog poprsja (Narodna biblioteka Radosav Ljumović, Podgorica, 2000)Peta strana juga (Udruženje pisaca Normal, Podgorica, 2005)
Ogledanje u bonaci (Izdanje autora i prijatelja, Podgorica,2009)
Mediteransko prosvjetljenje – naš Mediteran, kompas sudbine (Izdanje autora i prijatelja, Podgorica,2012)
O poeziji Borisa Jovanovića Kastela objavljena je knjiga izabranih eseja domaćih i stranih pisaca Mediteranski gospar (Media link, Podgorica, 2009).
Dobitnik je svjetske Pohvale za poeziju Nosside 2011. koja se dodjeljuje pod pokroviteljstvom Svjetskog poetskog direktorijuma UNESCO-a u italijanskom gradu Ređo Kalabrija. Uređivao je časopis za književnost Ovdje (2000-2003). Eseje objavljivao niz godina u dnevniku Pobjeda.

Poezija mu je prevođena na italijanski, engleski, poljski, češki, albanski, mađarski, makedonski, ukrajinski i slovenački jezik.

Zastupljen je u Antologiji svjetske poezije Nosside na italijanskom jeziku, Antologiji Mediteranske ljubavne poezije od najstarijih vremena do danas (Narodna biblioteka Radosav Ljumović, Podgorica),  Antologiji savremene slovenske poezije na slovenačkom jeziku (Međunarodna revija za poeziju, Rp. Lirikon, Velenje, 2010, u izboru i prevodu Petera Kuhara), Antologiji crnogorske poezije na albanskom jeziku (Izdavačka kuća Onufri,Tirana2012.u izboru i prevodu Dimitrova Popovića),  Antologiji  južnoslovenske poezije Twoja chwila na poljskom jeziku (Tvoj trenutak,  Agawa,  Varšava, 2012.  u izboru i prevodu Grzegorza Latuszynskog) , dvojezičnoj češko-engleskoj Antologiji savremene slovenske poezije Bludni korijeni (2015) objavljenoj na  Univerzitetu Palackog u Olomoucu u Češkoj Republici koja se izučava na svim univerzitetima slavistike u Evropi i svijetu, u prestižnoj Antologiji mediteranske poezije Mare Mare u kojoj svaka zemlja Mediterana ima  po jednog predstavnika čija poezija je objavljena na italijanskom i maternjem jeziku autora  (Adda editore, Bari, 2017, u izboru i prevodu Milice Marinković), u antologiji crnogorske poezije u ukrajinskom časopisu Vsesvit iz Kijeva (11-12/2016, u prevodu Dmitra Čistjaka i izboru Sretena Perovića), antologijama crnogorske poezije, antologijama poezije o vinu, ženi…

Izabran je u trideset pjesnika svijeta učesnika VI Svjetskog festivala poezije (Sixth World Poetry Festival) u Kalkuti (Indija) 2012. i 2014. godine.

Kastelovu knjigu poezije na slovenačkom jeziku Ručak na hridini (Kosilo na čeri) objavila je 2014. godine slovenačka izdavačka kuća Hiša poezije u antologijskoj ediciji evropskih pjesnika Poetikonove lire kao dio programa Evropske komisije. Izbor iz Kastelove poezije na makedonskom jeziku Čekaju li nas brodovi (Чекаат ли бродовите) objavilo je renomirano Udruženje za nauku i kulturu НОВА iz  Bitole 2018. godine. Knjiga poezije Pozivno pismo suncu (2016), objavljena u prestižnoj biblioteci savremene crnogorske poezije Savremenik Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva iz Podgorice, ovjenčana je prestižnom nagradom Književno pero Hrvatskog književnog društva za knjigu godine van izdanja HKD. Knjiga poezije  More u naručju (2017) objavljena u izdanju Kulturnog centra Novog Sada u poznatoj ediciji Anagram, koja obuhvata savremene regionalne i evropske autore, dobila je nagradu Kniževni branovi na Struškim književnim susretima 2017. godine. Beogradski Institut za razvoj humanističkih disciplina Belko, Kastelu je u martu 2018. godine dodijelio specijalnu nagradu Balkanski juvelir za nemjerljiv doprinos baštinjenju, očuvanju i razvoju duha poezije i muzike Mediterana u književnom opusu. Iste godine, Borisu Kastelu je za doprinos mediteranskoj poeziji i povezivanju mediteranskih naroda i kultura uručena hrvatska književna nagrada Goran Bujić koju dodjeljuje zadarski Ogranak Hrvatskog književnog društva u Zadru.

Italijanski časopis za svjetsku književnost i ostale umjetnosti Margutte, u oktobarskom broju 2014. godine, u rubrici Svjetski pjesnici, objavio je Kastelovu poeziju u prevodu Marije Tereze Albano. Kastelovu poeziju na engleskom jeziku, u prevodu Vladimira Sekulića, objavio je 2017. godine  i časopis za mediteransku književnost Odisej  (Odyssey) koji objavljuje najznačajnije pisce Mediterana od antičkih vremena do danas.

Živi u Podgorici.


Božidar Proročić je crnogorski publicista, rođen 3. januara 1979. godine na Cetinju. Osnovnu i srednju školu završio u rodnom gradu. Saobraćajni fakultet, dva smjera, završio je kao student generacije. Sa 18 godina bio najmlađi kolumnista u Crnoj Gori nedjeljnika „Onogošt”, kao i urednik kulturne rubrike sa svega 19 godina. U tom periodu objavio više od 150 autorskih tekstova iz oblasti, istorije, kulture, religije, filozofije književnosti. 

Sarađuje sa portalima za kulturu i to: Avlijom iz Rožaja,  Montenegrinom, BošnjaciOdziviKultu i KulturištimaGledištima, i brojnim drugim publikacijama i časopisima za kulturu i društveno-politička pitanja. 

Specijalni je savjetnik u Kulturno-ekonomskom centru Azerbejdžana u Podgorici, za promociju kulture Azerbejdžana u Crnoj Gori. Aktivno igra šah i ima zvanje majstorskog kandidata. 

Izašla je iz štampe njegova specijalna edicija „Poznate ličnosti Azerbejdžana na crnogorskom jeziku”, višetomne studije o književnicima Ukrajine i izbor iz antologije pjesništva Grčke. Aktivno promoviše i piše o kulturi Ukrajine, njihovoj književnosti u brojnim časopisima i publikacijama kao i na portalima u Crnoj Gori. 

Objavio je zbirku poezije „Jesen pjesnika“, a u pripremi je i zbirka poezije „Ukrajini sa ljubavlju”, zbirka kratkih priča „Konjanik tame”… Član je savjeta biblioteke „Njegoš” sa Cetinja, za međunarodnu kulturnu saradnju i razmjenu. Nagrađivan je za svoju poeziju. 

Nagrađen je od Kulturno-ekonomskog centra Azerbejdžana priznanjem za kulturnu saradnju i povezivanje Azerbejdžana i Crne Gore. Dobitnik je međunarodne nagrade Azerbejdžana, „Nurengiz Gunj”, za poeziju iz njegove zbirke.

S ukrajinskog jezika je preveo zbirku pjesama Olene Telige, kao i zbirku poezije Jurija Daragana „Torba za strijele”, potom zbirku poezije Vasilja Stusa „Vrtlozi života”, kao i koautorske knjige sa Edinom Smajlovićem „Krimski Tatari od postanka do progona i nazad”.

Autor je istorijske knjige o Ukrajini „Gladomor 1932-1933 genocid nad Ukrajinom” i koautor je sa dr Željkom Lovrenčićem panorame savremenog hrvatskog pjesništva „Razlog za pjesmu” i panorame savremenog crnogorskog pjesništva „Odlazak u stihove”.

Ima izuzetno plodnu saradnju na poljima kulture sa ambasadama: Hrvatske, Ukrajine, Azerbejdžana, Austrije, Portugalije… Pjesme su mu prevođene na azerbejdžanski, ukrajinski i španski jezik.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


twenty − 6 =