Cetinje – Promocija knjige o njemačkim ratnim dokumentima iz Vašingtona


Promocija drugog dopunjenog izdanja knjige Borislava Bora Glišića, istaknutog novinara i publiciste iz Banjaluke, „Njemački ratni izvještaji iz Nacionalnog arhiva u Vašingtonu: ko je s kim imao vojnu saradnju i kada“, održaće se večeras u 18 časova u Centru za kulturu Prijestonice Cetinje (bivši atelje Dado), u okviru Trećih dana antifašizma. Na promociji koju organizuje NVU “Antifašisti Cetinja” govoriće istoričar mr Jovan Muhadinović, novinar Ivan Mijanović i autor.

Knjiga Bora Glišića nesumnjiv je odgovor savremenim revizionistima novije istorije jugoslovenskih naroda koji već tri decenije pokušavaju da uprošćenom i ostrašćenom ideološko-propagandnom matricom prikažu saradnike okupatora kao antifašiste i oslobodioce, a da stvarne antifašiste – partizane, odnosno, Narodnooslobodilačku vojsku – prikažu kao “izdajnike nacionalnih interesa”. Dokumenti, dati uporedo na njemačkom jeziku i prevodu na naš jezik, činjenično pobijaju takve tvrdnje savremenih nacionalistički orijentisanih istoričara revizionista.

U knjizi su predstavljeni njemački ratni dokumenti iz Nacionalnog arhiva iz Vašingtona, zaplijenjeni od strane saveznika nakon pobjede nad Hitlerom, a koji se odnose na ratne prilike u Jugoslaviji od 1941. do 1945. godine. U knjizi su klasifikovani njemački dokumenti o partizanima, četnicima i ustašama, uključujući i pripadnike kvislinških muslimanskih jedinica.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


two × one =