Cetinje – Promocija “Muzičkih razglednica Crne Gore – Nuovo” autora Bola Boškovića

 

Kraljevsko pozorište Zetski dom na Cetinju - logo

 

Kraljevsko pozorište Zetski dom na Cetinju u subotu, sedmog marta sa početkom u 20. sati u okviru svog filmskog programa prikazuje “Muzičke razglednice Crne Gore –Nuovo”, crnogorskog autora Bola Boškovića. Nakon projekcije istoimenog filmskog projekta u novembru mjesecu  prošle godine  na najvećem i najstarijem univerzitetu u Italiji, univerzitetu Sapienci, u Muzeju Klasične umjetnosti, Sali Odeon,  renomirani crnogorski kompozitor i autor filmova o Crnoj Gori, Bole Bošković je sa zadovoljstvom prihvatio poziv čelnika Kraljevskog pozorišta Zetski dom na Cetinju i specijalno za ovu priliku  odabrao oko sat vremena klasičnog crnogorskog “art landing-a” Muzičkih razglednica Crne Gore -Nuovo.

Bole Boskovic - Promocija na Cetinju - Zetski dom“Na samom startu moram da naglasim da je ideja prikazivanja “Muzičkih razglednica Crne Gore – Nuovo” širom Crne Gore i svijeta ideja poznatih crnogorskih reditelja Branka Baletića i Blagote Erakovića. Ovaj filmski projekat, koji sublimira preko 20. godina autentičnih snimaka i originalne muzike inspirisane prirodnim ljepotama i istorijom Crne Gore, nastavlja svoje putovanje, ovog puta preko prijestonice Cetinje, gdje sam još davne 1999. godine na Lovćenu promovisao svoj drugi CD instrumentalno-ambijentalne muzike “Gora Crnogoraca“ i 2000. godine u Vladinom domu premijerno prikazao moj drugi film posvećen kralju Nikoli “Car junaka”.  To su mi izuzetno drage uspomene, prije svega cijeneći odnos prisutnih i uzimajući u obzir vremena koja su tada bila sudbonosna za Crnu Goru. Svaka komparacija te atmosvere sa današnjicom je prosto nemoguća i nestvarna. Evo nakon press konferencije i promocije u Titogradu, prikazivanja u okviru Septembarskih dana kulture u Nikšiću, prezentacije na univerzitetu Sapienca u Rimu, ljubitelji prirodnih ljepota i istorije Crne Gore će imati prilike da u subotu, sedmog marta sa početkom u 20 sati u Kraljevskom pozoristu Zetski dom, pogledaju ovog puta poseban izbor iz mojih “Muzičkih razglednica Crne Gore – Nuovo”.

 

Blagota Eraković, istaknuti crnogorski pozorišni reditelj i kulturni poslenik je istakao:

„…U savremenom stvaralaštvu, bolje reći u populizmu stvaralaštva, rijetki su autori koji se izdvajaju svojom osobenošću, odnosno autorskom originalnošću. „Za bitije je trebao veliki stvaralacki napor, a za nebitije nikakav“, rekao je Njegoš! Ako znamo u kom vremenu živi i stvara autor čije djelo je naslovljeno nepretenciozno „Muzičke razglednice Crne Gore NUOVO“, moramo prije svega iskazati divljenje. Kako biti svoj u opštem gubitku kriterijuma kada se gube skoro sve prave vrijednosti i opštem sivilu gdje se ne prepoznaje kvalitet, od gomile kiča i besmisla! Boškovićev talenat nije dozvolio da bude zatopljen. Naprotiv, on snažno i sa svakim novim, bez obzira bio to filmski ili muzički, sve snažnije sve znakovitije uporno traga za originalnim, neistraženim, često od većine neviđenim i nedoživljenim…“

 

Branko Blaetić, poznati crnogorski filmski reditelj ističe: “… Značaj Boškovićevog djela je u pravom smislu te riječi „ostavština za budućnost“, ako već to i nije, jer slike, odnosno video materijal njegovih  filmova je iz raspona od više od  dvadeset godina! Tvrdeći ovo mislim na najblaže rečeno, opšti nemar koji u Crnoj Gori kao da postaje tradicija, te da treba „uništiti sve prošlo i staro“ da bi se krenulo u izgradnju još prošlijeg i starijeg! Zaborav je u nas opsta kategorija, koja kod nas pripada svim uzrastima, politikama i vremenima, nepoznavajući i nepriznavajući kategoriju zapisanu u memoriju svjetske baštine da „narod koji ne čuva i ne uči od prošlosti, ne zaslužuje budućnost“! Siguran sam da tako neće biti sa stvaralaštvom Boleta Boškovića koje treba da ostane trajna vrijednost i memorija ovog vremena. Pored estetičkog značaja, djelo Bola Boškovića ima i edukativnu primijenjenu vrijednost…“

Bole Bošković je svoje filmsko ostvarenje “Muzičke razglednice Crne Gore –Nuovo” izdao 8.marta 2014. godine u obliku duplog DVD izdanja i posvetio svim Crnogorkama!