Cetinje – Promocija romana prvijenca ,,Jefimija žena koja čeka”, autorke Minje Marđonović


Promocija romana prvijenca ,,Jefimija žena koja čeka”, autorke Minje Marđonović iz Bara, u organizaciji JU Narodna biblioteka i čitaonica ” Niegoš”, održaće se u utorak, 15. avgusta u 19 časova na platou ispred biblioteke.
 

Minja Marđonović rođena je 1989. godine u Mostaru. Na Fakultetu političkih nauka, u Beogradu, diplomirala je politikologiju, a na Studijama roda masterirala kulturologiju kritikom institucije braka iz perspektive slobodne ljubavi, oslanjajući se pritom na anarhističke eseje čuvene feministkinje dvadesetog vijeka – Eme Goldman. Doktorantkinja je kulturologije na matičnom fakultetu, s idejom da istraživački preispita konstrukciju heteroseksualne ljubavi devetnaestog vijeka. Pored akademske posvećenosti feminističkoj teoriji, Minja Marđonović svoju političku borbu artikuliše kroz društveno angažovanu književnost. Usmjerena na svoj literarni, aktivistički rad, živeći neko vrijeme u Indoneziji napisala je svoj prvi roman Jefimija, žena koja čeka, ne bi li na taj način romantičnoj beletristici ponudila alternativniji pristup lično-političkom životu jedne žene.

Jefimija, žena koja čeka je ljubavni, putopisni i politički roman koji govori o mladoj feministkinji, glavnoj junakinji Jefimiji, i njenom životnom putovanju na kraj svijeta, na Bali. Na svoju avanturu odlazi s nešto malo novca, uz neizmjernu podršku svoje najbolje prijateljice Tatjane.
Tokom boravka na rajskom ostrvu dešava joj se život – ne odvajajući duhovno od tjelesnog, otvorena da prihvati sve što poželi nimalo slučajno sreće različite muškarce, iz različitih kultura, sistema vrijednosti i pogleda na svijet. U ljubavnim odnosima sa njima doživljava naizgled uobičajene stvari. 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


seventeen + 15 =