Cetinje – Promovisana knjiga “Sok iz kamena” Momčila Zekovića Zeka


U subotu, 30.09.2023.g na sceni Kraljevskog pozorišta Zetski dom na Cetinju, održana je promocija nove knjige SOK IZ KAMENA (koju čine tri zbirke: Skretanje prije pakla, Skrojeno za dvoje i Apostrof ispred života), autora Momčila Zekovića Zeka.


Promocija knjige Sok iz kamena počela je možda na neuobičajen, ali veoma dobro osmišljen način tako što je uz video projekciju autor knjige govorio svoje stihove. Za to vrijeme šest divnih dama je na sceni, koje su nakon toga govorile stihove iz zbirke. Zaista, bio je to pravi užitak za oči i uši i predstavljanje poezije na najbolji mogući način. Nije prećerano reći da je bila privilegija provesti subotnje veče u Zetskom domu.

Omnibus pozorišta slova, kako je to nazvao autor, predstavile su glumice: Ivana Mrvaljević, Žaklina Oštir, Marina Bukvički, Sanja Vujisić, Jelena Nenezić i Julija MIlačić Petrović Njegoš.

Nakon očaravajućeg nastupa glumica, uz video projekciju, ponovo je govorio svoje stihove Momčilo Zeković Zeko. Na kraju ovog dijela, oduševljena publika je glumice i autora burno pozdravila i nekoliko puta ih aplauzom vraćala na scenu.

Obratio se autor knjige i kratko govorio o svom književnom opusu ističući da su mu ljubavne teme najbliže. Naravno, za takvo nešto neophodna je inspiracija, a autor nije krio da mu je velika inspiracija njegova supruga, pa je tom prigodom pročitao pjesmu “Gondolijer” koja je njoj namijenjena.

Tanja, supruga Momčila Zekovića Zeka je pročitala pjesmu u prozi koju je Zeko napisao i to je neka vrsta replike, odnosno nakon ženskih priča to je muška priča. Pjesma se zove “Mus”.

Na kraju promocije, prikazan je dokumentarni film “Žena iz krša”, još jedna ženska priča koju je napisao Momčilo Zeković Zeko, a koja pogađa skoro sve žene u Crnoj Gori. To je priča o crnogorskoj tradiciji, odnosno o negativnom nasljeđu koje je u velikoj mjeru prisutno u Crnpj Gori.


FRAGMENTARNI VIDEO ZAPIS PREZENTACIJE KNJIGE “SOK IZ KAMENA”

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


one + ten =