Cetinje – Promovisana monografija povodom 50 godina stvaralaštva Dimitrija Popovića

U četvrtak, 29. avgusta 2019. godine, u Svečanoj sali „Ivan Crnojević“ u Vladinom domu na Cetinju, održana je promocija monografije povodom 50 godina umjetničkog stvaralaštva Dimitrija Popovića. Organizatori promocije su Narodni muzej Crne Gore i Ministarstvo kulture Crne Gore.

Monografija je izašla u biblioteci “Zlatni rez” izdavača Skaner studija i Nacionalne zajednice Crnogoraca Hrvatske, a na koricama nosi umjetnikov autoportret iz 1974. godine koji je označen pojmom ART i koji, prema njegovim riječima, predstavlja sudbonosni profesionalni i umjetnički krst kojeg nosi poslednjih 50 godina.


Predstavnica organizatora promocije, pozdravila je prisutne i predstavila učesnike promocije.

Učesnici promocije su bili: ministar kulture Crne Gore Aleksandar Bogdanović, istoričarka umjetnosti i direktorica Narodnog muzeja Crne Gore dr Anastazija Miranović, akademik Pavle Goranović, direktor Skaner studija Dragi Savićević i autor Dimitrije Popović.


Ministar kulture Aleksandar Bogdanović je između ostalog naglasio da je za ovih pet decenija koje su opisane u monografiji “Dimitrije Popović širio obzore svoje poetike, ostajući dosljedan u onome što možemo nazvati njegovom odgovornošću prema velikim naracijama i njihovoj metafizičkoj uslovljenosti, što je odlika umjetnika koji svoje djelo vide kao stalni dijalog sa vječnim. Nije pretjerano reći da je takav senzibilitet u velikoj mjeri proizvod prostora iz kojeg Dimitrije Popović potiče, prostora na kom su se susreli dinarski krš i Mediteran, gdje su se sudarala velika carstva i velike religije”. Više u video zapisu.


Direktorica Narodnog muzeja Crne Gore, istoričarka umjetnosti i likovna kritičarka, dr Anastazija Miranović, kazala je da ovu monografiju čini izuzetnom upravo to što je satkana od djela i riječi Dimitrija Popovića, jer on pripada malom broju likovnih stvaralaca koji svoju umjetnost znaju da verbalizuju, kako u živom govoru tako i u pisanoj riječi.

– Dimitrije Popović, slikar, grafičar, vajar, pisac, teoretičar umjetnosti, filozof, intelektualac, umjetnik. Savremeni „uomo universale“. Opredjeljenost na pripadanje sebi, svom djelu i svijetu univerzalnih vrijednosti, za posljedicu ima frontalno inpostiran iskaz prvog lica jednine, apriorni stav nepripadanja zatomnjenom, svrtavajućem, svemu uniformno očekujućem. Zato je Dimitrije Popović jednako veliki crnogorski i hrvatski, no ništa manje evropski umjetnik – istakla je dr Miranović.  Više u video zapisu.


Akademik Pavle Goranović kazao je da monografija najbolje pokazuje da Dimitrije stvara potez koji misli i misao koja čeka da bude izrečena, naslikana.

– On je u stalnoj kreaciji, traži umjetničku harmoniju u raspu bića, u njegovoj rastočenoj stvarnosti, izgubljenoj prošlosti i sadašnjosti što izmiče. Dimitrije time čini taj potez koji promišlja, u njegovoj umjetnosti um i osjećaj se nadopunjavaju. Zato je riječ o višestrukom „času anatomije“, o neuobičajenom susretu svjetova začetom ovdje na Cetinju, „Podgranicom“ – kazao je Goranović. Više u video zapisu.


Direktor izdavačke kuće „Skaner studio“ Dragi Savićević zahvalio se Ministarstvu kulture i Narodnom muzeju Crne Gore i istakao kako mu je bilo zadovoljstvo raditi na ovom projektu. “Veliki broj ljudi koji su učestvovali u izradi ove monografije, ne samo da su obogatili monografiju, već i mene koji sam radio sa njima”, istakao je Dragi Savićević. Više u video zapisu.


Umjetnik Dimitrije Popović je kazao da je sretan i zadovoljan što je 50 godina svoga rada obilježio tako izuzetnom knjigom. Uz svo to zadovoljstvo, prema njegovim riječima, provlači se jedna melanholična nit, ne zbog nagomilanih 50 godina i tog vremena koje je prošlo, već zbog činjenice da je život kratak. Ali isto tako da umjetnost, umjetnički rad i istraživanje daju mogućnost da umjetnik, kroz svoje likovno i literarno stvaranje, otkriva i produbljuje sve one dimenzije tajne ljudske egzistencije – duhovne i fizičke. Više u video zapisu.


POŚETIOCI NA PROMOCIJI MONOGRAFIJE