Cetinje – Tribina pod nazivom “Kakav nam antifašizam treba?”


Tribina pod nazivom “Kakav nam antifašizam treba?”, koju organizuju Prijestonica Cetinje, NVU Antifašisti Cetinja i Savez boraca NOR-a i antifašista Crne Gore, povodom godišnjice Trinaestojulskog ustanka, održaće se u dvorištu Njegoševe Biljarde, u srijedu, 12. jula u 20 časova. O tome što je antifašizam danas i koji su novi oblici fašizma, o partizanskom pokretu i istorijskom revizionizmu, aktuelnom trenutku u Crnoj Gori i regionu, govoriće profesor na Odsjeku za istoriju Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu dr Hrvoje Klasić, režiser i predsjednik SABNOR-a BiH Sead Đulić i docent na Odsjeku za istoriju Filozofskog fakulteta Univerziteta Crne Gore dr Adnan Prekić, dok će moderator biti istoričar mr Miloš Vukanović.

Dr Hrvoje Klasić rođen je 1972. u Sisku. Diplomirao je, magistrirao i doktorirao na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Radio je kao profesor od 1995. do 2003. u Sisačkoj gimnaziji. Od 2003. profesor je na Odsjeku za istoriju Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Hrvoje Klasić je istaknuti kritičar istorijskog revizionizma u Hrvatskoj, naročito pokušaja rehabilitacije ustaškog pokreta u zemlji, što ga je učinilo metom napada nacionalista.

Sead – Sejo Đulić je rođen 1950. godine u Stocu, a nakon studija Drame u Sarajevu, vratio se u Mostar gdje je sa grupom istomišljenika formirao Mostarski teatar mladih. Njegov umjetnički fokus je na dramskom obrazovanju i pozorišnoj režiji. Režirao je preko 80 predstava. Aktuelni je predsjednika Saveza antifašista i boraca Narodnooslobodilačkog rata u Bosni i Hercegovini (SABNOR), osvjedočeni antifašista, beskompromisni borac za istinu i pravdu, i neumorni graditelj pozorišnih mostova čiji je prevashodni zadatak uspostavljanje porušenih veza među ljudima i narodima u Mostaru, BiH i na području cijele bivše Jugoslavije.

Dr Adnan Prekić završio je studije Istorije i Geografije, magistrirao na Filozofskom fakultetu u Beogradu, a doktorirao na Univerzitetu Crne Gore. Od 2009. godine radi na Odsjeku za istoriju Filozofskog fakulteta Univerziteta Crne Gore, gdje je 2021. godine biran u akademsko zvanje-docent. Osnovni predmet naučnog interesovanja je savremena istorija XX vijeka, a istraživački se bavio i odnosom države i vjerskih zajednica i kulturnim naslijeđem Crne Gore. Član je više međunarodnih strukovnih i istraživačkih udruženja, urednik naučnog časopisa Montenegrin journal for social sciences i član Nacionalne komisije UNESCO za Crnu Goru.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


3 × 4 =