Cetinje – “U čast Njegoševe misli” i “Misterijum Luče Mikrokozma”

Cetinje,
18. maj 2013.godine

Dimitrije Popović

U čast njegoševe misli
Misterijum Luče Mikrokozma

Povodom obilježavanja 200 godina od rođenja Petra II Petrovića Njegoša, na Cetinju je otkrivena skulptura “U čast Njegoševe misli” i otvorena izložba pod nazivom  “Misterijum Luče Mikrokozma”. Autor skulpture i izložbe je Dimitrije Popović.

Skulptura je poklon Dimitrija Popovića i Nacionalne zajednice Crnogoraca Hrvatske koja je finansirala njenu izradu. Skulptura je postavljena u centralnom dijelu parka između Biljarde i Vladinog doma. Program su organizovali Prijestonica Cetinje i Narodni muzej Crne Gore.

Programu otkrivanja skulpture prisustvovao je veliki broj državnih zvaničnika, građana Cetinja i Crne Gore, a bilo je i prisutnih i iz zemalja regiona.

U ime Prijestonice Cetinja, prisutnima se obratio gradonačelnik Aleksandar Bogdanović. Uputio je riječi zahvalnosti Dimitriju Popoviću i Nacionalnoj zajednici Crnogoraca Hrvatske u ime građana Cetinja i Crne Gore na ovom veličanstvenom poklonu. Posmatrajući stvaralaštvo Dimitrija Popovića, može se reći da ovo nije njegov povratak Cetinju, prije bi se moglo reći da on nije ni odlazio iz njega, istakao je Aleksandar Bogdanović.

Otvaranje skulpture - Aleksandar Bogdanovic

Dr Radomir Pavićević je govorio u ime Nacionalne zajednice Crnogoraca Hrvatske. Naglasio je niz aktivnosti koje je do sad imala ova zajednica na obilježavanju jubileja 200 godina od rođenja Njegoša. Ističući značaj Petra II Petrovića Njegoša, napominje da moramo znati da iako on pripada nama Crnogorcima, da on svojim djelom i veličinom istovremeno pripada i Evropi.

Otvaranje skulpture - Radomir Pavicevic

Dimitrije Popović je u svom obraćanju između ostalog kazao: “Njegoš na najbolji mogući način pokazuje kako jedno umjetničko djelo produžava samog autora i kako predstavlja bogatstvo za generacije koje dolaze i inspirišu se njegovim djelom”.

Otvaranje skulpture - Dimitrije Popovic

Nakon obraćanja prisutnima, Dimitrije Popović, dr Radomir Pavićević i Aleksandar Bogdanović su otkrili skulpturu “U čast Njegoševe misli”.

Otvaranje skulpture - 4

Otvaranje skulpture - 5

Otvaranje skulpture - 6

VIDEO ZAPIS DIJELA SVEČANOSTI OTKRIVANJA
SKULPTURE “U ČAST NJEGOŠEVE MISLI”

Svečani program je nastavljen ispred Biljarde, đe je upriličeno otvaranje izložbe “Misterijum Luče Mikrokozma”.

Ljiljana Zeković, direktorica Umjetničkog muzeja na Cetinju, za Dimitrija Popovića između ostalog kaže: “Virtouz linije, majstor forme, crtački perfekcionist i stvaralac izuzetno prodorne imaginacije, Dimitrije je razgrnuo tabu prostore metafizičkog, magičnog, fantastičnog, nadrealnog i transcedentalnog”.

Otvaranje izlozbe Misterijum Luce Mikrokozma - Ljiljana Zekovic

Književnik Pavle Goranović ističe da umjetnik promišlja o Njegošu kao vladaru, misliocu, duhovniku. Razumijeva sve strane njegovog složenog bića, ali prije svega on njega tumači kao čovjeka i pjesnika. Otuda Popović bira poznate Njegoševe portrete i tu ispisuje srodnost njihovih misli. Tako nam se ukazuje Njegoš izbliza, kaže Goranović.

Pavle Goranovic

Izložbu je otvorila Olga Perović, likovni kritičar, naglašavajući za Popovića da je slikar koji zna znanje, a takva konstatacija se može dati samo za velike, a to Dimitrije Popović zaista jeste.

Otvaranje izlozbe Misterijum Luce Mikrokozma - Olga Perovic

VIDEO ZAPIS DIJELA OTVARANJA IZLOŽBE
“MISTERIJUM LUČE MIKROKOZMA”

Otvaranje izlozbe Misterijum Luce Mikrokozma - 4

Otvaranje izlozbe Misterijum Luce Mikrokozma - 5

Otvaranje izlozbe Misterijum Luce Mikrokozma - 6

Otvaranje izlozbe Misterijum Luce Mikrokozma - 7

Otvaranje izlozbe Misterijum Luce Mikrokozma - 8

Otvaranje izlozbe Misterijum Luce Mikrokozma - 9

Otvaranje izlozbe Misterijum Luce Mikrokozma - 10

Otvaranje izlozbe Misterijum Luce Mikrokozma - 11