Četiri programa petog dana Fiat Parabole 2023


Sinoć je publika FIAT PARABOLE 2023 imala priliku po prvi put da u Crnoj Gori pogleda predstavu sa Kosova. Predstavu “Projekat Handke (Ili pravda za Petrove gluposti)” po tekstu Jetona Neziraja, režirala je Blerta Neziraj. Radi se o koprodukciji Qendra Multimedia u saradnji sa Mittelfest i Teatro della Pergola (Italija), Theater Dortmund (Njemačka), Nacionalni teatar Sarajevo i Internacionalni pozorišni festival  –  MESS  (BiH). Uslijedila je predstava “Majka zemlja” u režiji Minje Novaković, a produkciji Dramskog studija Prazan prostor, koja je dio pratećeg pozorišnog segmenta festivala. A zatim druženje uz muziku koju je birao DJ Todoro u dvorištu Kuslevove kuće.

Petog dana festivala FIAT PARABOLA 2023 biće izvedene dvije predstave iz segmenta TEATAR SELEKCIJA, predstava Baletske trupe Ballo “KRIK” i predstava “POBUNA SOLD OUT/LJUBAVNICE” iz Hrvatske u produkciji Kazališta Hotel Bulić.

Koreografiju predstave “Krik” su uradile Tamara Vujošević – Mandić i Slavka Nelević, a igraju: Jelena Simić, Ana Babac i Marko Radonjić.

“Ovom predstavom smo željeli da ukažemo na to u kakvom svijetu sada živimo – svijetu nekomunikacije, otuđenosti, nasilja. Iz svakodnevnih situacija vidimo da nemamo podršku jedni od drugih, da agresivnost sve više uzima maha i zato smo ovu predstavu htjeli da posvetimo poruci – da treba više da se volimo” poručila je Vujošević – Mandić.

“Krik” će biti izveden u utorak 12. septembra na Sceni Studio Crnogorskog narodnog pozorišta u 20 časova.

Predstavom “Pobuna sold out/ljubavnice” u režiji Senke Bulić i izvođenju Beti Lučić, nastavljamo druženje u Kic-u Budo Tomović u 21.30 časova, Velika sala.

Rad na tekstu Ljubavnice Elfriede Jelinek je izazov da se propituju pritisci na žensku poziciju koja je uzdrmana novim oblicima društvene i intimne represije. Zanima nas kritički odnos prema nametnutim modelima braka, ljubavi i seksualnosti. Parodiranjem ljubavnog romana Elfriede Jelinek dekonstruiše brojne mitove vezane uz poziciju žene u svijetu vladajućih muških principa. Smatramo da je nužno raditi upravo na ovom materijalu koji je važan na različitim nivoima, političkoj, feminističkoj, u vremenu u kojem se stečena prava žena dovode u pitanje.

Nakon toga u okviru programskog segmenta FIAT FILM PARABOLA u dvorištu Kuslevove kuće sa početkom u 22.30 časova, publika će imati prilku da pogleda film “MAJA” (22′) u režiji Marijane Janković, i produkciji Hyaene film (Danska). “Maja” je autobiografska priča o šestogodišnjoj djevojčici koja se nedavno preselila u Dansku sa svojim roditeljima u kojoj joj je sve strano a pogotovo jezik. Zbog toga, Maji je teško da se druži sa drugom djecom koja je često ne razumiju. Poslije dugog usamljenog dana, njeni roditelji dolaze da je pokupe ali taman kada pomislite da se priča završava ona zapravo tek počinje.

Druženje se nastavlja uz DJ TODORO.

Ulaz za sve programe FIAT PARABOLA 2023 je besplatan.

Pokrovitelji festivala su Glavni grad Podgorica i Ministarstvo kulture i medija. Partneri FIAT-a su: Sekretarijat za kulturu i sport Glavnog grada, JU KIC “Budo Tomović”, Francuski institut Crne Gore, Crnogorsko narodno pozorište, Crnogorska kinoteka, Kraljevsko pozorište Zetski dom, Mas trade, Arhimed, Cedis, Deponija Podgorica, Aero- klub “Špiro Mugoša” i Airways Aviation.

Donatori festivala: Nikšićko pivo, Jameson, Suza, Rada, Mola, Milmedica, Metropolis, Bojatours, Vinarija Sinjac. Medijski sponzori: RTCG, VIjesti, Prva, Pobjeda, Dan, Portal Analitika, Standard, Pozornica.me, Portal Montenegrina, CDM, FOS media, Tv7, Studentski radio KRŠ, Culture corner i Portal Kombinat.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


nine + nine =