ČETVRT VIJEKA POSTOJANJA NACIONALNE ZAJEDNICE CRNOGORACA HRVATSKE

 

 

Dostojanstveno i svečano, kako i priliči datumu Nacionalna zajednice Crnogoraca Hrvatske obilježila je ČETVRT VIJEKA SVOGA POSTOJANJA  uz prisustvo brojnih uzvanika i gosti u prekrasnom zdanju Muzeja Mimara 21. 12. 2016.

Svečanosti su među ostalima prisustvovali: Ambasadaor Crne Gore u RH gos. Boro Vučinić; Izaslanik gradonačelnika Grada Zagreba gos. Slavko Kojić; Predsjednik Savjeta za nacionalne manjine RH gos. Aleksandar Tolnauer; Predsjednik Matice crnogorske gos. Dragan Radulović; Delegacija Turističke organizacije Grada Kotora na čelu s direktorom gos. Mirzom Krcićem; Poznati kulturni i javni djelatnici crnogorskog podrijetla Dimitrije PopovićMilka Babović; Predsjednici vijeća i predstavnici nacionalnih manjina manjina Grada Zagreba i predsjednici udruga članica NZCH.

Na početku programa obilježavanja 25 godina osnivanja i djelovanja NZCH prisutni su minutom šutnje odali počast svim njenim članovima i onima koji su dali doprinos njenom djelovanju a nijesu više među nama.

 

 

U obraćanju prisutnima predsjednik NZCH Danilo Ivezić je među ostalima rekao:

       “…Ovo je priča o našim zamislima i ostvarenjima, maštanjima i nadama, uzletima i iskušenjima u vremenskom rasponu od četvrt vijeka. To je, u stvari, priča o nama samima, takvima kakvi bijasmo i što činijasmo u proteklom periodu. Nemoguće je u mom današnjem obraćanju pokazati ih u svoj punoći  i slojevitosti pojedinačnih i zajedničkih sudbina, ali je ovo prilika da se barem fragmentarno podsjetimo na neke bitne i prijelomne…” Govoreći o jednom od najznačajnijih perioda djelovanja NZCH vezanim uz INTERNACIONALIZACIJU CRNOGORSKOG PITANJA Ivezić je naglasio: “…Zaključujem ovo poglavlje o djelatnosti NZCH na internacionalizaciji crnogorskog pitanja kao jednog od najslavnijih stranica njene prošlosti, u uvjerenju da je i ova obljetnica prava prilika podsjećanja na vremenâ koja polako umiču, ali i vremenâ za koja se nikad ne smije zaboraviti, da su u njima – citiram: „Crnogorci Hrvatske sačuvali obraz svom narodu“, kako reče ugledni crnogorski novinar gospodin Vlatko Simunović…” Govoreći o važnost suradnje s institucijama matične države naglasio je: „…godinama gradimo principijelne i plodne veze sa matičnom državom kao važnim osloncem u našem ukupnom djelovanju, kako sa službenim institucijama (ministarstvima kulture, nauke i vanjskih poslova; Vladom, Parlamentom i Predsjednikom države), tako i s kulturnim institucijama i nevladinim udruženjima. U vezama s Crnom Gorom, posebno ističem važnost i plodnost suradnje s Maticom crnogorskom, koja datira od samog početka njenog osnivanja, a rezultira brojnim uspješno realiziranim programa. U ovom procesu značajno je povezivanje i suradnja naše Zajednice s Hrvatskim građanskim društvom CG iz Kotora, na građenju mostova suradnje i vraćanja povjerenja dvije države kroz niz projekata prvenstveno u izdavačkoj djelatnosti. Uz napomenu da ovakva bliska suradnja i međusobno razumijevanje nijesu bili posljedica bitnog poboljšanja međudržavnih odnosa Crne Gore i Hrvatske, nego da su, upravo obrnuto, ove aktivnosti prethodile tom poboljšanju i u mnogo čemu ga olakšale.

U tom kontaktu s matičnom državom inzistiramo na pozicioniranju i ponašanju sudionika u tzv. političkom prostoru djelovanja. Naš politički okvir je jasan samom činjenicom da smo državljani Republike Hrvatske, što određuje ponašanje institucija i pojedinaca iz Crne Gore prema nama, kao suradničko a ne direktivno, stoga i naglašavam- Koliko je nama Crne Gore potrebna kao država, toliko smo i mi potrebni Crnoj Gori da bi bila država. Ovakav naš stav uz inzistiranje na apsolutnoj autonomnost u organizacionom i programskom smislu izgleda nekima ne paše. Čudno je koliko ljudi žele uređivati živote drugima a ne znaju to napraviti sa svojim. U završnom dijelu obraćanja zahvalio se svima koji su svojom nesebičnošću i angažmanom omogućili četvrt vijeka njenog postojanja riječima: “… Dame i gospodo, ograničeno vrijeme mog obraćanja onemogućava me da pojedinačno imenujem sve one koji su svaki na svoj način dali ogroman doprinos ukupnoj slici o NZCH- u proteklih 25 godina, njenim brojnim programskim aktivnostima, no siguran sam da su se oni prepoznali i da mi neće zamjeriti. Stoga im najiskrenije HVALA! 

NZCH ustrojena je kao savez udruga, pa time imam obvezu podsjetiti na one koji su u osnovi nosioci i ukupnih programskih aktivnosti i čestitati im ovu godišnjicu, a to su: Društvo Crnogoraca i prijatelja Crne Gore „Montenegro“ Zagreb, Nacionalna zajednica Crnogoraca Rijeka, Zajednica Crnogoraca Split, Zajednica Crnogoraca Pula, Društvo Crnogoraca i prijatelja Crne Gore „Bujština“ Umag, Zajednica Crnogoraca i prijatelja Crne Gore Istarske županije, Društvo Crnogoraca i prijatelja Crne Gore Osječko baranjske županije i Društvo Perojskih Crnogoraca „Peroj 1657“. Budite Ponosni na sve ovo ostvareno u proteklih dvadeset pet godina, pa vam još jednom, hvala! Bez podrške pojedinih institucija Republike Hrvatske sigurno ne bismo imali ovakve impresivne rezultate. Tu prvenstveno mislim na Savjet za nacionalne manjine Republike Hrvatske i njegovog predsjednika, Grad Zagreb i njegovog gradonačelnika, Zagrebačku županiju i Ministarstvo kulture, stoga i posebna zahvala svima njima. I na kraju hvala svima vama koji ste večeras svojim prisustvom uveličali ovu našu svečanost.” 

“…Ovdje želim s punom odgovornošću naglasiti da je u ovih 25.godina svoga djelovanja Nacionalna zajednica Crnogoraca u Hrvatskoj dala ogroman doprinos u prevladavanju tog nesretnog ratnog nasljeđa i poratnog vremena u kojem je trebalo mnogo strpljenja, mudrosti i razumijevanja da se prevladaju politički, psihološki, gospodarski, te ljudski problemi, te da se u tim i takvim okolnostima otvori proces integracije Crnogorske nacionalne manjine u javni, politički i društveni život Republike Hrvatske…- riječi su predsjednika Savjeta za nacionalne manjine RH Aleksandra Tolnauera u njegovom obraćanju. Završavajući svoj govor riječima: “… Svaki takav mukotrpni angažman u promicanju stvarnih vrijednosti i istine, nažalost često se ne rasuđuje objektivno, ili kako bi stari Latini rekli „veritas odium parit“ ili „istina pribavlja mržnju“, i zato ja danas koristim priliku da vam još jednom u ime Savjeta za nacionalne manjine Republike Hrvatske i u svoje osobno ime, čestitam 25-godišnjicu Nacionalne zajednice Crnogoraca, sa iskrenom željom za uspjeh u vašem budućem radu, te se najiskrenije i posebno zahvalim na ogromnom doprinosu, te suradnji u zaštiti ljudskih i manjinskih prava, kao i aktivnom djelovanju u unapređenju razvoja odnosa između Crne Gore i Hrvatske, nažalost  pok.dr.sc Radomiru Pavičeviću, prof.emer.dr.sc Veselinu Simoviću, prof.dr.Draganu Laloviću, poštovanom Danilu Iveziću, Dušanu Miškoviću, kao i svim članovima Nacionalne zajednice, te svim dragim prijateljima iz Crne Gore koji su svojim djelovanjem doprinijeli u razvoju odnosa Republike  Crne Gore i Republike Hrvatske.          

U ime Matice crnogorske predsjednik Dragan Radulović je rekao: “… Među mnogim organizacijama crnogorskog iseljeništva Nacionalna zajednica Crnogoraca Hrvatske zauzima istaknuto mjesto, u prvom redu zbog toga što ste uspjeli svojom djelatnošću da pronađete pravu mjeru odnosa između dvije značajne vrijednosti: biti lojalni i samosvjesni građanin  evropske Hrvatske, životno zainteresovan za njen demokratski razvoj i opšte dobro, a u isto vrijeme ponosno baštiniti crnogorski nacionalni i kulturni identitet i stvaralački mu doprinositi. Delikatna je ravnoteža u pitanju, a mudrosti osnivača i čelnika Nacionalne zajednice treba odati priznanje što je nikada nijesu ugrozili. Volio bih kada bi se za Vašim primjerom povele i druge organizacije crnogorskih iseljenika u regionu, ali i nacionalne organizacije naroda koji žive u Crnoj Gori…” Zaključujući: “… Mnogo toga smo napravili zajedno, i još ćemo mnogo toga napraviti. Tamo gdje postoji ljudsko razumijevanje, usmjerenost zajedničkom cilju, otvorenost i dijalog – sve što je dobro i lijepo postaje moguće i ostvarivo. U ime budućih poduhvata, još jednom Vam čestitam jubilej, i najtoplije Vas pozdravljam.

Izaslanik gradonačelnika Grada Zagreba Slavko Kojić je istakao da su  kontakti i suradnja NZCH i Crnogorca a u Zagrebu čelnim ljudima Grada Zagreba i s njim osobno uvelike prerasli u prijateljske, naglašavajući da je i on sam bio sudionikom osnivačke Skupštine NZCH 1991. godine zbog svog poznanstva s prof. emer. Veselinom Agom Simovićem. “…NZCH i Crnogorci u Zagrebu su prepoznati i uživaju izuzetan ugled, a kvaliteta jihovih programa je omogućila kontinuitet i garantira i slijedeće godišnjice TRIDESET, ČETRDESET… GODINA”

Brojni pojedinci institucije i udruženja uputili su čestitke Nacionalnoj zajednici Crnogoraca Hrvatske u povodu velike godišnjice. Treba li reći da čestitke od političkih institucija Crne Gore nijesu došle iako su uredno pozvani.

Ispriku i čestitku NZCH na velikom jubileju uputila je i Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović.

 

 

 

U ime Saveza udruženja Crnogoraca Srbije i Udruženja Crnogoraca Beograda, Boro Mrvaljević uputio je čestitku slijedećeg sadržaja: 

Poštovani prijatelji,

Samo Zajednice poput vaše, bez obzira na razna iskušenja, opstaju u svojoj plemenitoj namjeri nacionalnog i kulturnog stvaranja i prosvjećivanja. Nacionalna Zajednica Crnogoraca Hrvatske to afirmiše od svog postojanja, stalnim nastojanjem da najpozitivnije utiče na prosperitet crnogorske zajednice kako u Hrvatskoj  tako i šire.

To vam je omogućilo da sa ponosom možemo da kažemo da ste primjer za poštovanje u  iseljeničkim organizacijama.

U želji da nastavite sa takvim radom, uz žaljenje što nijesmo u mogućnosti da prisustvujemo svečanom činu, iskreno čestitamo jubilej 25 godina postojanja.

 

 

U drugom dijelu svečanosti, Koncertu, nastupili su Zbor “Montenegro” Društva Crnogoraca i prijatelja Crne Gore “Montenegro” Zagreb s izvanrednom interpretacijom tri pjesme, i poznati gitaristički duo iz Crne Gore Srđan Bulatović i Darko Nikčević, na prvom koncertu nakon njihovog onog u Carnegie Hallu u New Yorku i oduševili prisutne, koji su ih ispratili dugotrajnim aplauzom, na svečanosti za pamćenje po jednodušnoj ocjeni prisutnih u Muzeju Mimara 21. 12. 2016.

 

 

PROGRAM KONCERTA U POVODU

25 GODINA NZCH

21.12. 2016. Muzej Mimara, Zagreb

 

ZBOR „MONTENEGRO“

Čobanine, lijepa đevojko

(narodna)

Primorkinja konja jaše

(narodna)

Odlazak

(Autor Arsen Dedić na stihove Tina Ujevića)

 

GUITAR DUO

SRĐAN BULATOVIĆ & DARKO NIKČEVIĆ

Bulatovic: Jos ne svice

Nikcevic: Vrsuta

Bulatovic: Pod gorom

Nikcevic: Dunja

Nikcevic: Snovi

Bulatovic: Balkan

Nikcevic: Orijent

Bulatovic: Fuzija

Nikcevic: Slavlje

Bulatovic: Slavic perpetuum mobile

Bulatovic, D. Nikcevic: Poljem se vija

Nikcevic: Supernova

Bulatovic: Poskoči

 

 

Prilog: Danilo Ivezić, dipl. politolog