Četvrti broj časopisa Identitet


Iz štampe je izašao četvrti broj IDENTITET-a, časopisa za kulturu, nauku, politiku, istorijska i društvena pitanja crnogorske dijaspore.

Ovaj broj otvara prilog magistra Željka Rutovića, teoretičara kulture medija i sociologije politike,koji piše o vjekovnom identitetu crnogorskog naroda.

Iz Sjedinjenih Američkih Država univerzitetski profesor dr Mark Grinberg šalje podršku Fakultetu za crnogorski jezik i književnost na Cetinju, a iz Velike Britanije magistar Vladimir Pekić piše o potrebi dizanja na veći nivo partnerstvo države Crne Gore i njene patriotske emigracije.

Iz Hrvatske akademik prof. dr Milorad Nikčević predstavlja crnogorsku zajednicu u toj državi sa posebnim osvrtom na Slavoniju i Baranju.

Magistar Mihal Spevak nam donosi analizu parlamentarnih izbora u Slovačkoj, a politikolog Nenad Stevović piše o političkom organizovanju Crnogoraca u vojvođanskoj opštini Mali Iđoš.

U tekstu iz Italije Danijela Đurđević opisuje vezu sicilijanskog grada Mesine i kraljice Jelene Savojske, a iz Slovenije Veselin Lakić predstavlja časopis Crnogorska riječ i aktivnosti crnogorskih udruženja iz Ljubljane.

O Argentinki crnogorskog porijekla, koja je u padobranstvu ispisala istoriju u vazduhu, piše Gordan Stojović bivši ambasador Crne Gore u Latinskoj Americi, a o aktivnostima Crnogoraca u Španiji saznajemo u tekstu Veljka Martinovića iz Barselone.

Istraživač Miroljub Orlandić iz Śeverne Makedonije predstavlja arhivsko istraživanje o iseljavanju Crnogoraca u Bugarsku, a arhimandrit Longin Munćan u svom tektsu obrađuje migracije Crnogoraca u Rumuniju za vrijeme Nikole I Petrovića.

U ovom broju su i stalne rubrike:  Iz istorije crnogorske dijaspore, Literati iz dijaspore, Knjiga, Crnogorska emigrantska poezijaCrnogorska kužina, kao i nova rubrika Muzika i film, koja donosi priču o prvom Crnogorcu u Holivudu.

Redakcija časopisa se oprostila od svog tragično preminulog kolege dr Igora Kosića iz Rusije. 

Časopis Identitet izlazi periodično, izdavač je “Crnogorski identitet” sa Cetinja, a glavni i odgovorni urednik je Nenad Stevović.

Elektronsko izdanje ovog broja će uskoro biti dostupno na portalu www.montenegrina.net


Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


five × 1 =