CNP – “Čovjek koga treba ubiti” na Sceni Studio


Omaž jednom od najznačajnijih reditelja Veljku Bulajiću, koji je nadavno preminuo u Zagrebu, biće održan śutra na Sceni Studio Crnogorskog narodnog pozorišta prikazivanjem dugometražnog igranog filma “Čovjek koga treba ubiti” u 20h, a ulaz je slobodan.

Nakon projekcije, o Bulajićevom životu i stvaralaštvu govoriće reditelj Andro Martinović s kojim će razgovarati urednik filmskog programa CNP-a Danilo Marunović.

Čovjek koga treba ubiti je igrani film snimljen 1979. godine u režiji Veljka Bulajića. Po žanru predstavlja kombinaciju fantastike i istorijskog filma, a radnja filma oživljava legendu o caru Šćepanu Malom, crnogorskom vladaru nepoznatog porijekla.

Film je predstavljao jedno od najneobičnijih ostvarenja tadašnje jugoslovenske kinematografije, s obzirom da je, u tada službeno ateističkoj Jugoslaviji, istorijski događaj prikazivao kroz prizmu hrišćanske legende. Pažnju je izazvao i bizarnim prikazom Pakla, kao i za Bulajićev dotadašnji opus atipično eksplicitnim scenama golotinje. Postao je jugoslovenski kandidat za Oskara za najbolji strani film, ali nije dobio užu nominaciju.

Na Pulskom festivalu film je nagrađen bronzanom arenom za režiju i Srebrnom arenom za scenografiju, a 1980. godine dobija prvu nagradu na Pariškom festivalu fantastike.

Scenario su napisali Veljko Bulajić, Bruno di Đeronino i Ratko Đurović a u filmu igraju: Zvonimir Crnko, Vladimir Popović, Ranko Kovačević, Dušica Žegarac, Tanja Bošković, Mate Ergović, Nada Abrus, Ljubica Barać, Boro Begović, Mirko Boman, Petar Dobrić, Nada Gaćešić, Emil Glad, Šime Jagarinac, Zuzana Kocúriková i drugi.

Više informacija o aktivnostima Crnogorskog narodnog pozorišta dostupno je na veb-sajtu www.cnp.me, društvenim mrežama Facebook i Instagram, kao i Viber kanalu.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


nineteen + one =