CNP – Evropska noć pozorišta

Evropska noć pozorišta

 

 

Ovogodišnja Evropska noć pozorišta  održana je u subotu 19. novembra 2011. u 7 zemalja: Austriji, Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, Crnoj Gori, Slovačkoj, Sloveniji i Srbiji.

Noć pozorišta u Crnoj Gori je realizovana u 6 gradova: Podgorici, Cetinju, Herceg Novom, Beranama, Kolašinu i Bijelom Polju.

Koordinator projekta Evropska noć pozorišta za Crnu Goru je Crnogorsko narodno pozorište, koje se prošle godine priključilo ovom projektu.

U najavi koordinatora projekta, između ostalog se kaže da je: “Projekt Evropska noć pozorišta (European theatre night) jednodnevna je manifestacija posvećena scenskim i izvedbenim umjetnostima. Pozorište tog dana postaje glavno mjesto susreta, dijaloga, druženja i novih spoznaja kako umjetnika i pozorišnih radnika tako i publike. Toga dana pozorišta daruju izvedbe, ali i otvaraju svoja vrata publici pa, rušeći na trenutak iluziju pozorišta, produbljuju vezu koju publika ima s onima koji za nju igraju i mjestom na kojem to rade”.

Posjetili smo Crnogorsko narodno pozorište i prisustvovali dijelu programa koji je pripremljen za ovu manifestaciju.

Manifestacija  je počela u 11 časova kada je organizovana promocija časopisa za pozorište, izvedbene umjetnosti i kulturu“Gest”. Radi se o prvom broju časopisa iz druge serije koji se na ovom predstavljanju pojavljuje nakon devet godina pauze.

Izdavač časopisa Gest je Udruženje dramskih umjetnika Crne Gore. Urednik je Nataša Nelević a redakciju sačinjavaju Janko Ljumović, Radmila Vojvodić, Svetlana Racanović, Andrej Nikolaidis i Maja Mrđenović.

Na promociji časopisa govorili su Radmila Vojvodić, Nataša Nelević, Svetlana Racanović i Janko Ljumović.

Manifestacija je nastavljena u 12 časova nastupom glumaca CNP-a koji su izvodili songove iz predstava. Veliki broj prisutnih uživao je u popularnoj muzici koju su na veoma zanimljiv način izvodili glumci obučeni u kostime iz predstava u kojima je izvođena ta muzika.

Veoma značajan segment Crnogorskog narodnog pozorišta je njegova izdavačka djelatnost. Za ovu manifestaciju izložena su izdanja CNP-a koja predstavljaju trajno i vrijedno svjedočanstvo razvoja i rada ove ustanove, ali isto tako svjedoče i o razvoju pozorišne djelatnosti u Crnoj Gori.

Pozorišnim predstavama “Kad su žene imale krila”, Tamare Vujošević – Mandić i “Na ljetovanju”, Maksima Gorkog, u režiji Radmile Vojvodić, nastavljena je realizacija manifestacije “Noć pozorišta”.

Prema onome što smo vidjeli i zabilježili, Crnogorsko narodno pozorište se maksimalno angažovala da ovoj manifestaciji da puni značaj. Bio je to dan kad su vrata CNP-a bila širom otvorena za sve ljubitelje scenske umjetnosti, ali i za sve one znatiželjne koji su željeli, a nijesu imali prilike do sad da vide kako to pozorište “izgleda iznutra”.

VIDEO ZAPIS DIJELA AKTIVNOSTI CNP-a
U TOKU MANIFESTACIJE “NOĆ POZORIŠTA”