CNP – Javno čitanje savremene crnogorske drame 24, 25. i 26. maja na Sceni Studio


Program “Javno čitanje savremene crnogorske drame” je trodnevni ciklus u kojem će publika imati priliku da čuje tri savremene crnogorske drame nastale u 21. vijeku. Javno čitanje drama će se izvesti 24.25. i 26. maja, na Sceni Studio Crnogorskog narodnog pozorišta, u 18 časova, u izvedbi mladih crnogorskih glumaca i glumica (Lazar Dragojević, Danica Rajković, Mirjana Spaić, Pavle Bogojević). U pitanju su drame “Noć” Aleksandra Radunovića, “Mozgu, Ćao“ Sandre Vujović i “Pčedo” Nikole Tomića. Javnim čitanjem drama se Crnogorsko narodno pozorište već bavilo u protekloj deceniji. Javno čitanje je veoma važno, ne zbog same drame, koja danas brzopleto mijenja svoju formu i jednako pripada i prozi i poeziji, te duboko zalazi u druge medije, već i zbog pozicije u kojoj se nedavno našao teatar, samim tim i autori, pa svaki pomak prema publici, čak i u najitimnijoj formi, danas predstavlja značajnu stvar, prije svega za autore i njihove tekstove. Nakon čitanja, autori će razgovarati o svojim tekstovima, o poetici, o savremenoj crnogorskoj drami i dramaturgiji.

24. maj

Komad “Noć” Aleksandra Radunovića se bavi okoštalim patrijahalnim tabuima koji nas vuku u prostor licemjerja, u  živo blato, u propast gotovo svih društvenih vrijednosti. Iz nemogućosti da se svijet suoči sa istinom, pribjegava mehanizmima manipulacije, obmane, laži, koji se uspostavljaju društvena norma u vremenu koje više ništa ne preispituje.

25. maj

Koristeći se različitim žanrovima i kombinujući različite teatarske forme, dramski tekst Sandre Vujović “Mozgu, ćao” tretira temu emigracije, odnosno odseljavanja mladih ljudi i radno sposobnog stanovništva iz Crne Gore, ali i drugih zemalja bivše SFRJ. Već godinama balkanske države “odliv mozgova” navode kao jedan od vodećih društvenih problema. Godinama se mnogo govori o posljedicama koje odlazak radno sposobnog stanovništva ostavlja na društvo, ali se malo pažnje posvećivalo uzrocima.

Kroz životne prilike troje aktera, karijeristkinje koju guši kapitalizam, mladog i obrazovanog porodičnog čovjeka koji ne može da se zaposli u zemlji partitokratije i hobofobnog starca koji je izgubio sina jedinca, a koji se spremaju da idu u inostranstvo, provodi nas Narator kao glas generacije i autorkin komentar na aktuelne društvene prilike.

26. maj

Nikola Tomić u komadu “Pčedo” se bavi dječakom kome dani prolaze u čitanju stripova, gledanju crtaća i izbjegavanju izrade domaćih zadaća. Sasvim običan dječak i sasvim obični dani.  Sve to će se u potpunosti promijeniti kada postane centralni element zlog plana mutiranih pčela da istrijebe pčele kakve znamo.  Da li će Čedo uspjeti da osujeti zli plan i time spasi pčele i sebe?

Ulaz na Javna čitanja savremene crnogorske drame je slobodan.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


2 × four =