CNP – „Krvavi prijesto“ na Sceni Studio


Film „Krvavi prijesto“ reditelja Akire Kurosave biće prikazan u srijedu 4. maja u 20 sati na Sceni Studio u okviru ciklusa filmova pod nazivom „Šekspir na filmu“.

„Krvavi prijesto“ je japanski istorijski dramski film iz 1957. čiji je koscenarista i reditelj Akira Kurosava. Film transponuje radnju drame Vilijema Šekspira Magbet iz srednjevjekovne Škotske u feudalni Japan, sa stilskim elementima izvučenim iz Nohove drame. U filmu glavne uloge igraju Toširo Mifune i Isuzu Jamada, po uzoru na likove Magbeta i Lejdi Magbet.

Kao i predstava, film priča priču o ratniku koji ubija svog suverena na nagovor svoje ambiciozne žene. Kurosava je bio obožavatelj drame i nameravao je da napravi sopstvenu adaptaciju nekoliko godina, odlažući je nakon što je saznao za Magbeta Orsona Velsa (1948). Među njegovim izmjenama je bio i završetak, koji je zahtijevao da strijelci ispaljuju strijele oko Mifunea. Film je sniman oko planine Fudži i poluostrva Izu.

Uprkos promjeni okruženja i jezika i brojnim kreativnim slobodama, „Krvavi prijesto“ se često smatra jednom od boljih filmskih adaptacija predstave. Osvojio je dvije filmske nagrade Mainichi, uključujući najboljeg glumca za Mifune.

Ulaz je slobodan.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


twenty + nine =