CNP – Održana konferencija za medije povodom premijere predstave „Djeca sunca“


Danas je u Crnogorskom narodnom pozorištu održana konferencija za medije povodom premijere predstave „Djeca sunca“, koju je po tekstu Maksima Gorkog režirala Jovana Tomić.

Adaptaciju teksta potpisuju Dimitrije Kokanov i Jovana Tomić, dramaturg je Dimitrije Kokanov, scenografkinja Jasmina Holbus, kostimografkinja Selena Orb, asistentkinja kostimografkinje Gordana Bulatović, kompozitor Luka Mejdžor, koreograf Igor Koruga, a izvršna producentkinja Janja Ražnatović.

U predstavi igraju: Milivoje Mišo Obradović, Sanja Vujisić, Vanja Jovićević, Slavko Kalezić. Stefan Vuković, Lara Dragović, Olivera Vuković, Lazar Dragojević, Jovan Dabović i Mirjana Spajić.

Direktor Crnogorskog narodnog pozorišta Marko Baćović je kazao da je komad „Djeca sunca“ priča o grupi povlašćene klase intelektualaca koji, obuzeti spostvenim maštanjima i sanjarijama o idealima šta čovjek može biti i šta čovjek jeste, gube iz vida da se svijet oko njih ruši. On je dodao da, otkako je na čelu nacionalnog teatra, iz predstave u predstavu upoznaje neke nove glumačke talente i ovim putem javno pozvao Ministartsvo kulture da odobri zapošljavanje još glumaca u Crnogorskom narodnom pozorištu.

Rediteljka Jovana Tomić je objasnila da likovi mnogo i dugo govore o lijepim idejama i idealima ali ih stvarnost uporno demantuje. „Ta stvarnost je vrlo turbulentan istorijski trenutak koji se tako lako transponuje u današnje vrijeme i zato je ovaj tekst važan, savremen i u stvari je porazno koliko je aktuelan“ – zaključila je Tomić.

Koreograf Igor Koruga je kazao da je za njega ključno prepoznavanje kolektivne potrebe za saznanjem. „Između autorskog i glumačkog tima uvijek dolazi do razmjene spoznaja u nekim novim iskustvima, situacijama, sredstvima, postupcima… A u ovom procesu je to bilo zaista fantastično“ rekao je Koruga na konferenciji za novinare.

Scenografkinja Jasmina Holbus je kazala da scenografija u pozorištima obično kasni i tako oteža proces rada u samom finišu. Ona je izrazila zadovoljstvo i zahvalnost upravi i tehničkoj ekipi nacionlnog teatra što je scenografija za predstavu „Djeca sunca“ bila na sceni mjesec dana ranije, što je svojevrsni presedan u pozorištima u regionu.

Milivoje Mišo Obradović igra Protasova. On je kazao da je ovaj proces za njega bio ljekovit i glumački jako inspirativan. „U ovom vremenu koje je tako ludo i krivo nasađeno, pozorište je posle dugo vremena za mene bilo pravo sklonište – nekako sam otvorio prostor da nahranim svoju dušu ne bi li time bio bolji za one koji su oko mene.“ – kazao je Obradović.

Glumica Olivera Vuković je izrazila zahvalnost što je u penzionerskom statusu imala čast da bude pozvana da igra u ovoj predstavi. „Bez obzira na veoma zahtjevan rad i moje pozne godine, ja sam toliko uživala u ovom procesu da nijednu probu nisam propustila da gledam svoje kolege iz gledališta. Ovaj proces ću pamtiti dok sam živa.“ – zaključila je Vuković.

Jovan Dabović je kazao da je ova predstava postavljena u pravo vrijeme, na pravom mjestu, sa fantastičnom ekipom i pozvao publiku da pogleda „Djecu sunca“. Sanja Vujisić je kazala da snaga ove predstave leži u ljudima koji su je stvorili, a Slavko Kalezić je rekao da je uživao u svakom trenutku procesa.

Mladoj glumici Lari Dragović je ovo prva predstava u Crnogorskom narodnom pozorištu. „Osjetila sam se maksimalno dobrodošlo i to mi je mnogo značilo da steknem neku toplu sigurnost u kojoj mogu u zdravoj atmosferi da stvaram ulogu.“

Stefan Vuković je istakao da je proces bio dragocjen: “Nije bilo barijera reditelj-glumac, glumac-glumac nego smo svi disali kao jedno i vjerujem da je to jedini pravi put da se dođe do nekog rezultata, a mislim da mi imamo rezultat i da ova predstava ima veliki potencijal.“ Lazar Dragojević je kazao da bi volio da u njegovoj karijeri bude još više ovakvih procesa, sa ovakvim timom.

Vanja Jovićević je rekla da joj je uvijek drago kad se vrati u CNP jer je ovdje napravila svoje prve glumačke korake. „Jako mi je drago da sam upoznala sjajne ljude s kojima je bilo savršeno raditi, svaka proba je bila pravo zadovoljstvo.“

Predstava će premijerno biti izvedena 31. marta u 20 sati na Velikoj sceni, a na repertoaru je i 1, 4. i 28. aprila. Ulaznice se mogu rezervisati na web sajtu pozorišta www.cnp.me.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


9 + 19 =