CNP – Održana konferencija za medije povodom premijere predstave „Jerma“


U Crnogorskom narodnom pozorištu održana je konferencija za novinare povodom premijere predstave „Jerma“ Sajmona Stouna u režiji i adaptaciji Ane Tomović. Predstava će premijerno biti izvedena 29. decembra u 20 časova na Velikoj sceni.

Tekst je prevela prof. dr  Slavica Perović, dramaturg je Vuk Ršumović, scenografkinja Jasmina Holbus, kostimografkinja Momirka Bailović, scenski pokret je radila Tamara Vujošević Mandić, asistentkinja kostima je Gordana Bulatović a izvršni producent Danilo Milatović. U predstavi igraju: Kristina Obradović, Aleksandar Gavraniću, Žaklina Oštir, Maja Stojanović, Vule Marković i Sanja Vujisić.

“Drago mi je i važno je što se bavimo ženskom temom. Pri tome, predstavu sa pretežno ženskom podjelom režira žena. Naša “Jerma” je psihološka intimna drama, prepuna strasti i emocija” – istakao je Marko Baćović, direktor Crnogorskog narodnog pozorišta. On je dodao da je Lorkina “Jerma” premijerno izvedena 29. decembra 1934. godine, tačno 88 godina prije premijere CNP-a.

„Ova drama je u svojoj osnovi filozofska i egzistencijalna. Srž komada je u preispitivanju – šta je to stvar lične odluke, šta racionalno možemo da odlučimo a šta je to biološko u nama što nas, kada dođu određene godine, goni da možda ipak poželimo djecu i šta se dešava kada ne možemo da ih imamo.“ – kazala je rediteljka Ana Tomović.

Glavna uloga je Ona koju igra Kristina Obradović. „Odgovornost rada na ovoj ulozi je za mene bila velika, najveća do sada. Ovo je priča o ljubavi i o želji. Ljubav je autentična, neupitna i time je teže kada se razbije na samom kraju. A želja ove žene da ima dijete danas je konglomerat nasljeđa jednog kolektivnog koda koji je već u našem DNK, kolektivnog očekivanja koje postoji, iako smo se zaogrnuli plaštom emancipacije, konglomerat stvarnog htijenja i stvarne potrebe da se bude bremenit višim smislom od ovoga koji osjećamo opipavamo i živimo.“ – rekla je Obradović.

„Mislim da smo se hrabro probijali kroz materijal koji je vrlo slojevit i da smo došli do nečega što razumijemo i što osjećamo. Sve počiva na glumačkoj igri, jako smo usmjereni jedni na druge i vjerujem da imamo šta da odigramo“c – kazao je Aleksandar Gavranić.

“Jerma” je na repertoaru je i 30. decembra.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


five + seven =