CNP – Ovacije i dug aplauz za “Ujka Vanju”


Sinoć je u Crnogorskom narodnom pozorištu premijerno izvedena predstava “Ujka Vanja” Antona Pavloviča Čehova u režiji Mirka Radonjića. Prva premijera u jubilarnoj, 70-oj godini Crnogorskog narodnog pozorišta nikoga nije ostavila ravnodušnim, a publika je ansambl predstave pozdravila ovacijama i dugim aplauzom.

“U Čehovu je za glumca najbitnija motivacija, i upravo smo dosta vremena posvetili tome na probama. Umjesto da se bavimo karakterima, osjećanjima, likovima, fokusirali smo se na određene situacije i važnost njihovih uticaja na današnjicu. Nikada nismo imali namjeru da ‘popravljamo’ Čehova, ne možemo nanijeti nikakvu štetu tom materijalu, uradili smo to na jedan drugačiji način, i stojimo iza ovog projekta iskreno, baš onako kako je Čehov stajao iskreno iza svojih djela” – istakao je reditelj Mirko Radonjić nakon premijere.

“Čehov se radi već toliko godina i mislim da smo mi u odnosu na te repeticije, u odnosu na to šta je pozorište bilo prije a šta je pozorište sada, našim “Ujka Vanjom” otvorili neku novu dimenziju tog pozorišnog vremena i prostora.” – kazala je glumica Tihana Ćulafić.

Glumica Jelica Vukčević, koja u predstavi tumači lik Jelene Andrejevne, kazala je da ovo za nju nije prva saradnja sa Radonjićem, te da su joj i same ideje reditelja kao i njegov princip rada već poznate. “Imala sam beskrajno povjerenje u njega kao reditelja. Cijeli tim je radio kao jedna velika mašinerija. Uvijek je najbitnije da se u procesu rada prepustiš, i vjeruješ kolegama. Negdje smo i znali da će rezultat biti krajnja pozitivna reakcija publike”- rekla je Vukčević.

U predstavi igraju: Aleksandar Gavranić, Jelica Vukčević, Anja Misović (studentkinja II godine studijski program Gluma u klasi red. prof. Branislava Đage Mićunovića – FDU), Tihana Ćulafić, Pavle Prelević, Ivan Bezmarević, Ilija Gajević i Jelena Laban. Tekst je preveo Mirko Radonjić, adaptaciju i dramaturgiju potpisuje Ilija Đurović, scenografiju Andreja Rondović, kostimografiju Lina Leković, dizajn svjetla Mirko Radonjić. Za muziku u predstavi zadužen je bend “Pojačano prisustvo” koji čine Ilija Gajević, Jelena Laban i Pavle Prelević. Asistentkinja režije i dramaturgije je Marija Backović, asistentkinja scenografa Jelena Ivančević a izvršna producentkinja Nela Otašević.

“Ujka Vanja” je na repertoaru i u ponedjeljak 6. marta u 20 sati na Velikoj sceni, a sve ulaznice su rasprodate.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


twelve + seven =