CNP – Predstava „Urnebesna tragedija“

U četvrtak 11. aprila 2019. godine, u 20 sati na Velikoj sceni biće jubilarni 50. put izvedena predstava „Urnebesna tragedija“ Dušana Kovačevića u režiji Veljka Mićunovića.

U predstavi igraju: Ana Vujošević, Mladen Nelević, Vule Marković, Nada Vukčević, Branimir Popović, Branka Stanić, Meto Jovanovski, Mišo Obradović i Momo Pićurić.

Dramaturg je Slobodan Obradović, scenograf i kostimograf Miodrag Tabački, izbor muzike potpisuje Veljko Mićunović, asistentkinja kostimografa je Lina Leković,  a izvršna producentkinja Nela Otašević.

Crnogorsko narodno pozorište je sa predstavom „Urnebesna tragedija“ učestvovalo na festivalima širom zemlje i regiona: Sterijino pozorje Novi Sad (2015.), Dani satire Fadila Hadžića Zagreb (2015.), Grad teatar Budva (2015.), Međunarodni festival glumca Nikšić (2015.), Jugoslovenski pozorišni festival Užice (2015.), HAPS (2015.), Festival komedije Osmijeh Sarajeva (2017.), Dani komedije u Kumanovu (2018.). „Urnebesna tragedija“ izvedena je i u Šapcu, u okviru Večeri Dušana Kovačevića, kao i u Beogradu, Tivtu i Novom Sadu.

Komadi Dušana Kovačevića, i uspješne predstave po kojima su one izgrađene, što je slučaj sa podgoričkom produkcijom, veliki su i važni jer su slojeviti. Oni ispunjavaju potrebe gledalaca za smijehom, iako iščašenim i gorkim, ali istovremeno nameću suočavanja sa zakopanim istinama. Mićunovićeva „Urnebesna tragedija” iskopava pitanja odnosa prema turobnim devedesetim godinama čije posljedice još uvijek živimo. U ludilu porodičnih odnosa se odražava ludilo društva koje ne pokazuje znake oporavka. Deda Vasilijeve reči „kasno sam se sjetio za život, a prerano za smrt, pa se mučim”, suštinski označavaju život na ovim prostorima. Neprestano čekamo bolja vremena, zaboravljajući da živimo u sadašnjosti koja je zapravo jedina stvarna.    

Iz kritike Ane Tasić