CNP – Premijera predstave “Ja sam ona koja nisam”


27.01.2024.

U Crnogorskom narodnom pozorištu juče je održana konferencija za medije povodom premijere predstave “Ja sam ona koja nisam”, po tekstu Mata Matišića, u režiji Vita Taufera, koja će biti izvedena u poneđeljak, 29. januara na našoj Velikoj sceni u 20 sati.

Tri generacije žena su inspiracija za tri jednočinke: u prvoj nailazimo na mladu ženu na početku života opterećenu porodičnim nasljeđem, u drugoj u zrelom dobu i u trećoj, u 65. godini u trenutku rekapitulacije svojeg života. Svaka od tih žena ima svoj problem, svoju priču, svoj način borbe sa životom u okruženju koje je dominantno muško.

Autorski tim predstave čine: Stefan Bošković, dramaturg, Lazar Bodroža, scenograf, Lina Leković, kostimografkinja, muziku potpisuje Mate Matišić, koreografkinja je Julija Milačić-Petrović Njegoš, a izvršna producentkinja Nela Otašević.

Uloge tumače: I čin – Anđela Marunović, Stevan Radusinović, Gorana Dragašević, Srđan Grahovac, Žaklina Oštir, Jelena Nenezić, Dejan Đonović, Lazar Dragojević; Predrag Pavićević, Marko Kažić, kao i studentkinje glume FDU Cetinje: Mina Mićović, Andrea Drašković, Radmila Škuletić i Kristina Mrkić. II čin: Ana Vučković, Zoran Vujović, Lazar Dragojević i Davor Dragojević. III čin: Varja Đukić, Izudin Bajrović, Aleksandar Gavranić, Ana Vučković, Anđela Marunović i Srđan Grahovac.

Umjetnička direktorica CNP-a Vesna Vujošević-Labović istakla je da je posebno zadovoljstvo sarađivati s autorskim timom koji predvodi jedan od najznačajnijih regionalnih reditelja Vito Taufer s veoma značajnom pričom Mata Matišića. “Filmski, snažno i u samo središte odnosa reditelj tarantinovski plasira ovu predstavu. Priča je o tri žene koje su prihvatile da igraju uloge koje se od njih “očekuju”. Jedna se nalazi usred obračuna dva muškarca, druga je žrtva svoje karijere i treća koja je odlučila da se žrtvuje zbog porodice. Sve prethodno otvorilo je glumačkoj ekipi sjajan teren za igru i cijelom autorskom timu prostor za kreiranje, čime dobijamo još jedan značajan projekat nacionalnog teatra”, kazala je Vujošević-Labović.

Vito Taufer, stalni  reditelj Slovenskog mladinskog gledališča od 1989. godine, koji je sarađivao s brojnim pozorištima širom regiona i postavio više od stotinu predstava i nekoliko opera, prvi put režira u Crnogorskom narodnom pozorištu. “Ovo je fenomenalan tekst, provokativan i višeslojan, koji pruža ruku za dijalog o fenomenima i problemima društva i mogu da kažem da je dobio odličnu materijalizaciju s vrhunskim glumcima”, rekao je Taufer i dodao da publiku očekuje veoma duhovita predstava.

Scenograf Lazar Bodroža je kazao da je u predstavi najzanimljivija igra s žanrovima. “Ovo je tročinska struktura i trudili smo se da približimo cinematično filmsko i pozorišno iskustvo i da pokušamo da izbrišemo tu granicu, kako bismo žanrovski vizuelno stilizovali predstavu. Matišić piše tako da vas stalno drži u nekoj moralnoj ambivalentnosti i mi smo se potrudili da scenografijom, svjetlom i kostimom odgovorimo na to”, kazao je Bodroža.

Prvakinja drame nacionalnog teatra Varja Đukić je kazala da joj je bilo dragocjeno igrati Matišićevu dramu i raditi s Vitom Tauferom. „Mislim da je ovo jako važna predstava i nadam se da ćemo je igrati što češće. Ova predstava zaista pokazuje svu moć ansambla Crnogorskog narodnog pozorišta“, istakla je Đukić.

Glumac Srđan Grahovac je istakao da je njemu dragocjeno kako je Matišić uspio da sve tri teme objedini u jednom tekstu. „Ja igram mafijaša Jokicu i zanimljivo mi je kako se kroz situacije u kojima se nalazi njegov lik ispoljavaju svi problemi društva“, kazao je Grahovac.

Glumica Anđela Marunović je istakla da joj je čast što ima priliku da igra svoju prvu veću ulogu u nacionalnom teatru. „Moj utisak je da ne postoji nijedna tema koja u ovom tekstu nije obrađena: od porodičnih odnosa, preko društvenih i socijalnih do političkih prilika – Matišić je uspio da uključi sve te teme. Uz suptilno vođstvo reditelja čini se da toliko tema nije stvorilo opterećenje na predstavu, već su se sve fino prožele“, rekla je Marunović.

Predstava “Ja sam ona koja nisam” je na repertoaru i u utorak, 30. januara u 20 sati. Ulaznice se mogu rezervisati i kupiti na veb-sajtu www.cnp.me, kao i na biletarnici Pozorišta, dok se publika o aktivnostima nacionalnog teatra može informisati i putem društvenih mreža Facebook i Instagram.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


2 × 2 =