Crnogorka kao inspiracija: druga noć Pjace od filozofa u okviru KotorArta


Programom Crnogorka kao inspiracija nastavlja se Pjaca od filozofa – Vox feminae, koji međunarodni festival KotorArt organizuje u utorak, 25. jula, u Crkvi sv. Duha u Kotoru, sa početkom u 21 čas.  Ulaz za događaje u okviru Pjace od filozofa je besplatan.

Program Crnogorka kao inspiracija bavi se ženskim pitanjem i rodnom ravnopravnošću u Crnoj Gori, nekada i sada. Na programu će biti predstavljene dvije novootkrivene opere inspirisane ženom, Crnogorkom. Riječ je o operi Milica, italijanskog kompozitora, violiniste i pisca Marka Ancoletija, nastaloj 1897. godine u Milanu, koja do sada nije izvođena, i operi Jovana, češkog kompozitora Jaroslava Vogela, izvedenoj u Narodnom Moravskom pozorištu u Ostravi 1939. godine. O operama će govoriti Dobrila Boba Popović i Tomaš Slavicki, dok će u ulogama glavnih protagonista odabranih numera iz navedenih opera biti soprani Petra Radulović i Ljiljana Lišković, mecosopran Višnja Radosav i tenor Vladimir Čabak, uz klavirsku saradnju Olekseja Molčanova.

Moderatorka programa biće dirigentkinja Dragana Jovanović.

Dobrila Popović završila je osnovne i poslijediplomske studije na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu. Stručno se usavršavala na Državnom konzervatorijumu Santa Cecilia u Rimu, kod maestra Maura Bortolotija. Objavila je više stručnih radova iz muzičke pedagogije u domaćim i stranim publikacijama. U saradnji sa Zavodom za udžbenike i nastavna sredstva Podgorica obavlja poslove recenzenta za udžbenike muzičke kulture. Jedna je od autora školskih udžbenika, priručnika za nastavnike i CD materijala za Muzika 7, Muzika 9 i Muzička kultura 9. U svojstvu savjetnika za muziku Ministarstva kulture Crne Gore, u obnovljenom Nacionalnom pozorištu u Podgorici uspostavila je koncertnu djelatnost kao jedan od segmenata rada teatra. Organizovala je brojne koncerte posvećene promociji mladih talenata, ali i koncerte afirmisanih muzičara iz zemlje i inostranstva. Osmislila je više projekata međunarodne saradnje i predstavljanja crnogorskih muzičara u inostranstvu. Učestvovala je u istraživačkim projektima na prikupljanju i sistematizaciji građe crnogorskog muzičkog nasljeđa. U okviru Istraživačke jedinice KotorArta pokrenula je segment posvećen crnogorskoj muzičkoj baštini.

Tomaš Slavicki, studirao je istoriju muzike u Pragu. Radio je na Akademiji nauka u Pragu, na odjeljenju za muzikologiju, a potom i etnologiju. U svom radu specijalizovao se za kulturno pamćenje i muzički život u Češkoj i srednjoj Evropi, posebno za istoriju čeških muzičara u inostranstvu, zajedničko pamćenje naroda nekadašnje Austrije i nasljeđe međusobnih kulturnih odnosa srednjoevropskih naroda. Učestvovao je na konferencijama u Češkoj, Austriji, Njemačkoj, Italiji, Hrvatskoj i Slovačkoj. Koautor je više knjiga koje su nastale u saradnji s istoričarima, slavistima, istoričarima književnosti, istoričarima umjetnosti i folkloristima. Po potrebi se posvećuje novinarstvu i predavanjima na raznim univerzitetima i kursevima. Kao eksterni saradnik Češkog radija pripremao je nekoliko cjelogodišnjih serija muzičkih programa. Zaposlen je kao kustos i naučni saradnik u Narodnom muzeju – Češkom muzeju u Pragu.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


four + fifteen =