Crnogorska muzička razglednica na jubilarnom KIC-ovom Festivalu “Stare note – novi zvuci”


Više od 40 interpretatora izvorne muzike i isto toliko numera tradicionalnog crnogorskog melosa, obilježili su peti festival crnogorske narodne pjesme “Stare note – novi zvuci” koji je  održan 5. i 6. maja na velikoj sceni Kulturno – informativnog centra “Budo Tomović”.

Raskošni talenat i sjajna interpretacija više generacija vokalnih solista oduševile su publiku koja je sa velikom pažnjom i interesovanjem, kao i svih prethodnih godina, ispratila i ovogodišnji festival i podržala njegove učesnike. 

U okviru prve “Večeri mladih izvođača” nastupilo je 18 vokalnih solista, među kojima su mnogi od njih i ranijih godina imali priliku da se predstave na festivalu. Učestvovali su: Anđela Ulićević, Luka Lukić, Jovana Raičević, Vukašin Delić, Bojana Radović, Petar Bulatović, Novak Laketić, Uglješa Radonjić, Branka Zečević, Anđela Vukčević, Marijana Kankaraš, Milena Janković, Nemanja Petrović, Jovana Miljenović, Srećko Savović, Ana Zeković Baranin, Tatjana Lazičić Popović i  Radoje Rajo Simonović. Festivalska publika je tako uživala u interpretacijama poznatih i svima dragih numera poput: “Mlada Jelka ljubi Janka”, “Tamburalo momče u tamburu”, “Još ne sviće rujna zora”, “Jutros mi je ruža procvjetala”, “Šetajući pored Ljubovića”, “Milica jedna u majke” i dr, a mladi umjetnici dali su novu i drugačiju energiju pjesmama koje se vole i slušaju decenijama unazad. 

“Veče autorskih pjesama” uslijedilo je drugog dana, a čak 25 interpretatora i domaćih autora predstavilo je, većina premijerno, svoje nove numere. Nastupili su:  Ansambl “Prijatelji”, Šukrija Žuti Serhatlić, Tanja Šeter, Igor Đurović, Zoran Džiknić, Dragan Račić, Rajko Bulatović, Nataša Mijušković, Almir Martinović, Novo Babić, Kenan Kurtanović, Milica Vojinović, Zdravko Đuranović, Dejan Škuletić, Radoje Rajo Simonović, Marijana Martinović, Novak Laketić, Nezo Haverić, Nikola Bušković, Rade Magovčević, Miki Šuškavčević, Maja Kalezić, Dejan Dulović, Baćko Kovačević i Seka Tomičić. Pjesme među kojima su: “Ahmet i Pava”, “Ja sam kršna Crnogorka”, “Katunski oro”, “Moj Jadrane”, “Prelijepa Crna Goro”, “Sevdah kraj Ribnice”i dr. izazvale su divne reakcije i duge aplauze ljubitelja izvorne pjesme.

Obje večeri učesnike je pratio orkestar pod upravom Aleksandra Saše Magovčevića. Festivalski program vodio je novinar Miomir Maroš, a medijski prijatelj je i ove godine Radio televizija Crne Gore koja je snimala cijeli festival, te će se uskoro i emitovati.

Organizator festivala JU KIC “Budo Tomović” zajedno sa direktoricom Festivala Snežanom Burzan Vuksanović i umjetničkim direktorom Aleksandrom Sašom Magovčevićem, izražava veliku zahvalnost svima koji od 2018. do danas podržavaju   “Stare note – nove zvuke”.  Hvala Glavnom gradu na budžetskoj podršci, Organizaciji za zaštitu i očuvanje prava autora muzike PAM koja je prepoznala važnost podrške festivalu od muzičkog i opšteg kulturnog interesa. Zahvaljujemo i TAKT produkciji na tehničkoj pomoći i podršci, ali i svim crnogorskim medijima koji su vrlo ažurno najavljivali i izvještavali o našem festivalu.

Najveće hvala dugujemo iskrenoj i vjernoj publici koja jednako kao i naši brojni učesnici i umjetnici, doprinosi da misija festivala živi i da se ljepota crnogorske tradicije i pjesme dostojno čuva. 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


4 × 2 =