Crnogorska nacionalna manjina u Albaniji kao simbol očuvanja nacionalnog identiteta


2022. godina bila je godina puna emocija i značajnih dostignuća za udruženje “Zajednica Crnogoraca u Albaniji“, ali i za Crnogorsku nacionalnu manjinu u Republici Albaniji. Nakon teškog perioda za crnogorsku manjinu, koji je poslednjih godina uglavnom ignorisan, krenula je ka asimilaciji, zahvaljujući ozbiljnom programu aktivnosti i susreta udruženja ZCGA, omogućeno je promovisanje događaja i istorijskih ličnosti crnogorske manjine. U martu prošle godine formiran je novi Odbor za Nacionalne Manjine, gdje sam imao čast da budem izabran i imenovan za prvog predstavnika crnogorske manjine u ovoj značajnoj instituciji koja je u sastavu Savjeta Ministara Albanije.

Takođe, po prvi put u istoriji, udruženje crnogorske manjine (ZCGA) postaje članica Savezne Unije Evropskih Manjina (FUEN).  Ovo je bio još jedan veoma važan događaj u istoriji crnogorske manjine u Albaniji. Sada ćemo imati još jedan kišobran da steknemo i sačuvamo svoja prava ne samo u okviru zakona za nacionalne manjine u Albaniji, već i u važnim institucijama u Evropskoj Uniji.  

2022. godina je bila godina jačanja saradnje sa Upravom za Saradnju sa Dijasporom i Iseljeništvom Crne Gore. Takođe, proteklih mjeseci, dolaskom novog Otpravnika Poslova, imali smo blisku saradnju sa Ambasadom Crne Gore u Tirani na reorganizaciji crnogorskih udruženja u Skadru i uključivanju hiljada građana crnogorskog porijekla koji žive u gradu Skadru i sela oko njega.

Koristim priliku da apelujem na vrh političara u Crnoj Gori da okrene glavu ka Crnogorskoj manjini koja živi u Albaniji!  Mi smo manjina ne samo sa visokim ugledom u albanskom društvu, već smo sačuvali i čuvamo sa fanatizmom i ponosom svoj crnogorski nacionalni identitet. A najvažnije je da svoju domovinu Crnu Goru volimo bez uslova i interesa.  

Na kraju svog prvog članka za ovu novu godinu želim svim svojim sunarodnicima crnogorskim, gdje god da se nalaze, da 2023. bude dobra, mirna i prosperitetna godina za sve nas!

Marinko Ćulafić (predstavnik Crnogorske manjine u Republici Albaniji)

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


eighteen − 8 =