Crnogorska zajednica u Albaniji obilježila 104 godišnjicu Medovske tragedije

6. januara 2020. godine u Luci Medova u Lješu Albanija organizovana je ceremonija u znak śećanja na tragediju oko 400 Crnogorskih dobrovoljaca, koji su se potopili zajedno sa brodom Brindizi 6. januara 1916. godine u blizini Luke Medova na oko 3 milje.

  Prvi se obratio prisutnima predśednik Zajednice Crnogoraca Albanije, ujedno i organizator skupa gosp. Marinko Ćulafić. Izrazio je dobrodošlicu prisutnima, kao i medijama koji su pokrivali ovaj događaj. Potom je ukratko obralozložio Medovsku tragediju, koja je jedna od najvećih tragedija u Crnogorskoj istoriji, koja je poznata kao i Crnogorski Titanik.

      U nastavku gosp. Ćulafić je naglasio da Crnogorska zajednica u Albaniji između poteškoća i skepticizma, uspjela je da realizuje veoma važne događaje u promovisanje Crnogorske istorije i kulture, ujedno su imali konstruktivne sastanke sa najvišim državnim zvaničnicima Albanije, koji su podržali Crnogorsku zajednicu u ostvarivanju prava manjina, kao i drugih manjina u okviru zakona o nacionalnim manjinama.

  Takođe i u 2020 godini, ZCGA  će raditi na daljoj promociji crnogorskog identiteta, kao i kulturnim i istorijskim vrijednostima, Ujedno će raditi na unapređenju veoma dobrih odnosa između Albanije i Crne Gore.

Jedna od prioritetnih promocija ZCGA će biti i zalaganje za postavljanje SPOMEN OBILJEŽJA, u znak śecanja na crnogorske brodolomnike, koja će biti postavljena u saradnji i dobrom voljom lokalnih vlasti Opstine Lješa  sa crnogorskom Ambasadom u  Tirani, kao i odgovarajućih ministarstava Crne Gore i Albanije.

  Na kraju predśednik ZCGA  gosp. Marinko Ćulafić, posebno se zahvalio lokalnim vlastima grada Lješa i Luke Medova za podršku u realizaciju ovog događaja.

Potom je govorio predśednik Okruga Lješa prof. dr Eduart Ndrecaj, koji je između ostalog naglasio na odlične odnose između Crne Gore i Albanije, što smo mogli primjetititi poslije zemljotresa 26. novembra 2019. godine, kada se crnogorski narod našao bliže nego ikad u pomoći albanskom narodu.

 Na ovoj ceremoniji bili su prisutni i predstavnici institucija Crne Gore. Između ostalih bili su: predśednik Matice crnogorske gosp. Dragan Radulović. Zamjenik direktora Uprave za dijasporu gosp, Ivan Jovović, predśednik Skupstine Opstine Ulcinj gosp. Ilir Capuni. Predstavnik za crnogorsku manjinu u odbor crnogorske dijaspore gosp. Milan Zlatičanin, povjerenik Matice crnogorske za Albaniju gosp. Blagoje Zlatičanin itd.

   Na kraju ceremonije  položeni su vijenci u more.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


5 + fourteen =