Crnogorski dom Zagreb – Predstavljanje knjige Petra Gudelja ”Zemlja u jeziku”

Vijeće crnogorske nacionalne manjine Grada Zagreba, u četvrtak 12. 10. 2023. u 19,00 h u CRNOGORSKOM DOMU (Trnjanska cesta 35, Zagreb) organizuje predstavljanje knjige Petra Gudelja ”Zemlja u jeziku”.

Izdavači: Vijeće crnogorske nacionalne manjine Grada Zagreba, Centar za kulturu Tivat, Hrvatsko nacionalno vijeće Crne Gore, Skaner studio d.o.o. – 2022.

Učesnici:

PETAR GUDELJ, autor knjige

MIRAŠ MARTINOVIĆ, književnik

ZVONIMIR DEKOVIĆ, predsjednik Hrvatskog nacionalnog vijeća Crne Gore

DUŠAN MIŠKOVIĆ, predsjednik Vijeća crnogorske nacionalne manjine Grada Zagreba

„Pred nama je Petar Gudelj, jedan od najvećih hrvatskih i južnoslovenskih pjesnika. Pjesnik koji je malim stvarima i događajima, viđenjima i vizijama, snovima, podario univerzum Sve što je ušlo u njegovu pjesmu ušlo je u vječnost. Petar je svemu na šta se osvrnuo ili na šta je pogledao podario dugo trajanje. Ni naslov ove knjige – ZEMLJA U JEZIKU, nije slučajan. Nametnuo se posve prirodno. Sve što živi na zemlji i u zemlji, a sve je na njoj ili u njoj, dobilo je svoj jezik, poseban, univerzalan, svoje značenje i zračenje. Iz svakog stiha zrači vječnost i svjetlost. Jezik koji ne može umrijeti…“

PETAR GUDELJ, rođen u Podosoju, 29. septembra 1933., školu je pohađao u Bihaću, Šibeniku, Mostaru i Sarajevu, a diplomirao komparativnu književnost na Filozofskom fakultetu u Beogradu. Uvršten je u više antologija poezije i pjesama u prozi, napisao je velik broj scenarija za dokumentarne filmove, a bio je i glavni scenarist u filmu “Vrulja u vrulji” (1996.). Danas živi u Baškoj Vodi gdje ima nakladnu kuću “Sveti Jure”.


Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


20 − twenty =