Crnogorski gitaristički duo otvara najveći svjetski festival gitare „Guitarras del mundo“ u Argentini

 

 

Koncertom Crnogorskog gitarističkog dua (Goran Krivokapić i  Danijel Cerović) u utorak, 3. oktobra 2017. godine, u Buenos Airesu (Argentina), biće otvoreno dvadeset treće izdanje najvećeg festivala gitare na svijetu, “Guitarras del mundo”. Ovogodišnje izdanje festivala održaće se u pedeset četiri grada Argentine, uz učešće najprestižnijih umjetnika iz čitavog svijeta. Program kojim će se eminentni crnogorski dvojac predstaviti obuhvata djela Johana Sebastiana Baha („Engleske svite“ u transkripciji članova dua) , kao i djela argentinskog kompozitora Astora Pjacole. Osim što će ovim koncertom Festival “Guitarras del mundo” biti zvanično otvoren; njime ujedno započinje i argentinska turneja dua koja, sem koncerta u Buenos Airesu, uključuje nastupe u Azulu, Las Floresu, Rachu i La Plati.

Naši umjetnici putuju u Buenos Aires na poziv Ministarstva kulture Argentine koje je organizator i poktovitelj Festivala. Projekat je podržalo Ministarstvo kulture Crne Gore, što je važno, kako za kontinuirano predstavljanje crnogorske umjetničke scene tako i za dublje povezivanje Crne Gore sa brojnom brojnom crnogorskom iseljeničkom zajednicom u Argentini. 

Po mišljenju publike i kritike koja stiže od uglednih američkih magazina “Fanfare”, “ClassicsToday”, “Soundboard”, “American Record Guide”, kao i od specijalizovanog francuskog časopisa “Guitare Classique”, CGD je prepoznat kao jedan od vodećih i najinventivnijih ansambala za klasičnu gitaru na međunarodnoj sceni danas. U prilog tome govori i činjenica da je prestižna izdavačka kompanija Naxos u septembru 2015. godine, objavila kao svjetsku premijeru prvi od dva CD-a sa Bahovim „Engleskim svitama“ u transkripciji članova dua (projekat sufinansiran od strane Ministarstva Kulture Crne Gore). Zvanična promocija CD-a organizovana je u  “Concertgebouw” dvorani u Amsterdamu. Duo ja nastupao u prestižnim dvoranama i na festivalima u Americi (GFA), Kanadi (Toronto, Montreal), Rusiji (Dvorana Filharmonije – Sankt Petersburg), Španiji ( Madrid – Dvorana Maneul de Falja, Grana Festival), Portugalu, Belgiji, Francuskoj, Luksemburgu, Holandiji, Njemačkoj, Poljskoj, Kini i Južnoj Koreji (Olympus Hall), ali i na crnogorskim festivalima A tempo, Kotor art, Barski ljetopis…U 2017.godini Naxos će objaviti i drugi CD sa muzikom Johana Sebastiana Baha, a nakon toga će članovi ovog dua realizovati i nekoliko izdanja kao solisti. U najavi je i projekat dvojca, čiji će program, podrazumijevati gostovanje nekih od zvijezda internacionalne scene za klasičnu muziku. U nastavku sezone CGD će nastupiti u Danskoj, Belgiji, Holandiji, SAD-u, Kanadi, Norveškoj, Turskoj i Njemačkoj , gdje će se predstaviti na prestižnim festivalima, na resitalima i koncertima sa različitim Orkestrima. Članovi CGD-a, Goran Krivokapić i Danijel Cerović su zaštitna lica francuskog proizvođača žica Savarez.

 

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


17 + one =