Crnogorski kulturni forum – Knijga književnih priča Djavolja Natra II, autora Mija Janjuševića


U izdanju Crnogorskog kulturnog foruma – Cetinje, krajem 2020. godine izašla je iz štampe knijga književnih priča Đavolja Natra II, autora Mija Janjuševića.


                              U osvrtu na Janjuševićevu Đavolju Natru II, istakli su:

                              Vlatko Simunović

                              “Pričanje je duši poslastica.Ta crnogorska ideja objašnjava i svevremenost tradicionalne priče i aktuelnost priča u novoj knjizi Mija Janjuševića koje savršeno balansiraju na granici razdvajanja umjetničke proze i narodne književnosti. S obje strane ovaj autor usvaja ono najvrjednije. Narodna priča prethodnica je njegove naracije koja za krajnji cilj ima da se estetizuje način mišljenja, razgovora i etika crnogorskog čovjeka. Istine o novom vremenu  Janjušević kazuje  riječima koje sažimaju bogatstvo iskustva i sve nijanse sadržaja kojima služe kao izričita oznaka. Naše misli i naša slova grade čist oblik događaja.Ton kazivanja i leksika kojom Janjušević oblikuje priču prilagođeni su materiji koja je predmet kazivanja.Umjesto esejističkih apstrakcija, meditacija i intelektualističkog lavirinta koje su prihvatili njegovi savremenici on se okrenuo životnom materijalu i crnogorskom gorštačkom miljeu i mislima. Jasan, duhovit i bespoštedan uvijek je na strani gubitnika u igri moći i novca čija pravila diktiraju pobjednici tranzicije. Pozicioniran izvan dominantnih struja i literarnih hirova, Janjušević priča vjerno i istinito. Priča jer se u njemu nastanio duh čovjeka koji živi da bi pripovijedao o sudbinama ljudi koji postoje mukama u inat. Priča da bi nam donio priču o raskrsnicama na koje čovjeka zna da dovede život.

                                 Janjušević pisac s ličnom poetikom. Uvjerljivo spaja moderne pripovijedačke postupke s arhaičnim oblicima konkretnog znanja tipičnog junaka u tipičnim okolnostima. U cijeloj crnogorskoj književnosti novijega vremena u tome je bez premca. Mijo Janjušević je pisac koji piše o onome što poznaje. To osvaja. “Đavolja natra II” se čita s uživanjem. Pamti se i prenosiće se s koljena na koljeno.”

                              mr Isak Kalpačina  

                                 …”Juševićeva proza je zanimljiva i uvjerljiva, jednostavna je i složena istovremeno. Ona predstavlja objektivno i uvjerljivo slikanje života, vjerodostojno prikazuje ambijent i situacije, dosljedno se držeći načela “pričaj kako su naši stari odvajkada pričali“. U njoj je dosljedno korišćen izvorni narodni govor što naraciju čini svježom, živom i privlačnom, čija je punoća obogaćena sadržajima razgovornog stila, spretnim obrtima, duhovitim asocijacijama i poređenjima. Uvođenje i povezivanje motiva vršeno je uvjerljivo, a radnja je razgranata u vidu razuđenog sliva, pri čemu narativna nit drži u jedinstvu sve likove i radnje, povezuje akcije, događaje i vremena. Tu reakcija pojedinca na djelovanje spoljašnjeg svijeta predstavlja osnovnu polugu u razvijanju radnje, pri čemu se ostvaruje vremenska i uzročno-posljedična povezanost pojedinih dešavanja. Prisutvom sociološke motivacije zbivanja, bioloških faktora, erotskih momenata, prirodnog nagona, njihovim zasebnim djelovanjem i međusobnim povezivanjem ovdje je prikazan život kao vječita zagonetka koja „đavoljom prtinom“ može čovjeka dovesti do mnogih neočekivanih, neobičnih, dramatičnih, a nerijetko i komičnih situacija“…


                                Boro Cimeša

                 …” Januševićevom knjigom dominira isključivo narodbni duh. On je u svemu. On se ogleda kroz epski i tradicionalni diskurs i narativ. Kroz ruralno kao čuvar i rezervat etničkog. Naročito u običajima i jeziku koji ovu književnu cjelinu pretvaraju u crnogorski jezički muzej. Uz običaje i jezik,  knjigom vlada  i narodna mudrost. Mudronosno  se može  postaviti dijabolusu kao bitna alternativa. I najzad kroz sve ove dimenzije knjiga poprima epitet etnografsko muzejskog blaga Crne Gore. Njome je Janjušević izgradio dramaturgiju radnje, likova, junaka, događaja, dramatske obrte, ulazeći u suptilitet ljudskih priroda i psiha gradeći na taj način suptilnu studiju mentaliteta. Svojim vitalizmom, dramatikom i komedijom, osjećajem za neobično i neuobičajeno ovo vanredno uspjelo i polifono književno djelo se preporučuje i kao živa pozorišna, filmska i TV slika, kao gotovi scenario za, realno je očekivati, više nego uspješnu filmsku, televizijsku ili teatarsku storiju”…

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


twenty + ten =