Crnogorski novac Perper vaskrsao nakon 100 godina od sloma Kraljevine Crne Gore kao digitalna valuta!

Crnogorac iz Njemačke Aleksandar Kapisoda stvorio kripto Perper i posvetio ga Božićnom ustanku i crnogorskim komitima 1918 do 1929.

U petak 04. januara 2019. godine u prostorijama Generalnog konzulata u Frankfurtu gospodin Generalni konzul mr. Branislav Karadžić uz prisustvo Predsjednika Savjeta za saradnju sa dijasporom Vlade CG dr. Nenada Popovića, primio je gospodina Aleksandra Sašu Kapisodu, inženjera internetskih komunikacija i naučnika digitalne tehnologije u jednoj njemačkoj globalnoj farmaceutskoj kompaniji.

Gospodin Kapisoda je takođe i predavač na simpozijima i kongresima njegove struke, kako u Njemačkoj tako i širom svijeta.

Gospodin Kapisoda im je ukazao na značaj digitalizacije koja je u samoj Njemačkoj na vrhu vladine agende, kao i na mogućnosti da i Crna Gora brzo uhvati priključak u ovom vaznom segmentu društva 21 vijeka.

Kapisoda je predstavio i njegov najnoviji poduhvat – digitalnu valutu tj. kripto Perper, ekvilalentno sredstvo plaćanja u internetu širom poznatom BitCoin-u.

Kapisoda, je predstavnik druge generacije Crnogoraca u Njemačkoj, u kojoj se rodio, odrastao i dostigao visoku stručnu spremu, što mu nije smetalo da mu srce grije ljubav prema domovini njegovih oca i majke.

Kao mlad ali i svestran čovjek, osim za svoju struku i volonterski rad u vatrogasnom društvu u svom gradu, on je zainteresovan i za istoriju svoje porodice Kapisoda iz Pobora iznad Budve, ali i naše države. Sjećajući se slavnih datuma koji nam se bliže, odlučio je da vaskrsne novac Kraljevine Crne Gore Perper u obliku primjerenom 21 vijeku. On je taj vaskrsnuti Perper posvetio 100-godišnjici Božićnog ustanka protiv “bratske” okupacije od strane srpske regularne vojske i paravojnih formacija domaćih izdajnika. Posvetio je ovaj Perper viteškim ustanicima koji su osvjetlali obraz Crnogorskog naroda i Države, komitima koji su se borili i ginuli za “Pravo, Čast i Slobodu Crne Gore” od 1918 do 1929.

Želja Kapisode je da ovu digitalnu valutu namijeni transakcijama iz dijaspore, kojima se finansiraju humanitarne akcije i socijalni projekti koji bi koristili narodu Crne Gore. On ne isključuje mogućnost, ukoliko se valuta prihvati od većeg broja korisnika, da se koristi i za poslovne transakcije prilikom direktnih investicija u privredu Crne Gore. Aleksandar Kapisoda je najavio da trenutno radi na ICO platformi koja omogućava izdavanje digitalnih kovanica tzv. “tokena” (kripto valute) prema standardiziranom procesu koji omogućava kompanijama da izdaju vlastite tokene putem inicijalne ponude digitalnih kovanica (ICO). Kompanije koje njih izdaju a investitore treba da imaju koristi od transparentnih i standardizovanih procesa, navodi Aleksandar Kapisoda. Istovremeno radi kako uspostaviti regulisani kripto-trgovinski centar, na kojem će se trgovati “tokena” koje izdaje ICO. Web stranica već postoji (http://www.montenegro-ico.me) i bice gotova u toku 2019 godine.

On je kao entuzijasta i iskreni patriota, Generalnom konzulu Karadžiću predočio želju da ovu svoju intelektualnu svojinu pokloni državi Crnoj Gori.

Gospodin Generalni konzul Karadžić je bio imponovan ovom velikodušnom ponudom gospodina Kapisode i iskazao zadovoljstvo što je prva crnogorska kripto valuta ugledala svjetlo dana na 100-godišnjicu Božićne pobune čime, kao je rekao, simbolički označava vaskrsavanje našeg identiteta u različitim epohama i ujedno potvrđuje crnogorska samobitnost i vječnost Crne Gore. Isto tako je iskazao spremnost da o ovom projektu obavijesti nadležne institucije i ministrastva Vlade CG koje bi, ukoliko bude postojalo interesovanje, mogle u saradnji sa gospodinom Kapisodom da preuzmu ovaj projekat i upotrijebe ga na zadovoljstvo i korist naroda Crne Gore.

Dr Popović je u ime Savjeta za saradnju sa dijasporom Vlade CG pozdravio ovaj projekat i potez gospodina Kapisode, aktivnog pripadnika crnogorske dijaspore iz Njemačke, sa kojim je on prije skoro 20 godina započeo okupljanje i organizovanje crnogorskih građana i tada rijetkih udruženja u Asocijacije crnogorskih udruženja Njemačke i zapadne Evrope uz pomoć i podršku  Princa prestolonasljenika crnogorske krune Nikole Petrovića Njegoša.

Generalni konzul Karadžić je bio ovom prilikom takođe upoznat sa pripremama simpozijuma o digitalizaciji u CG, koju gospodin Kapisoda organizuje sa Princom Borisom Petrovićem Njegošem koji se u Francuskoj uspjesno bavi sličnim poslom, a koji će biti održan ove godine u nikšićkom Tehnopolisu.

Pokrovitelj tog simpozijuma će biti “Fondacija Petrović Njegos” i Tehnopolis.

Predsjednik Savjeta za saradnju sa dijasporom Vlade CG, dr. Popović je uputio apel Upravi za dijasporu, Ministarstvu financija, nauke i onom u čijem je domenu digitalizacija da ukažu dužnu pažnju ovom projektu, a pogotovo gospodinu Kapisodi lično, koji je svoje stečeno znanje, iskustvo i potecijal koji ima ovaj projekat ponudio Crnoj Gori čime je dao podršku njoj i njenim građanima na putu digitalizacije koja joj otvara nove sanse za poslovanje u digitalnom svijetu.

Zainteresovani stručnjaci iz ove oblasti u CG mogu se na sljedećim linkovima djetaljnije informisati o ovom projektu:

Oficijelni link digitalne valute: http://www.perper.digital.

Perper na Etherscan platformi: https://etherscan.io/token/0xee9c9cf2323efcbde21a2d1c79c1936e572e8400

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


twenty − 14 =