Crnogorski simfonijski orkestar na otvaranju Nikšić Guitar Festivala

Predvođen hrvatskom dirigentkinjom Nadom Matošević-Orešković, Crnogorski simfonijski orkestar otvoriće XIV Nikšić Guitar Festival u petak, 4. oktobra u 20 časova u Nikšićkom pozorištu. Shodno konceptu festivala koji je ove godine posvećen španskoj muzici, na repertoaru će se naći „Karmen svita br. 1“ i „Karmen svita br.2“ Žorža Bizea, „Španski kapričo“ Nikolaja Rimskog Korsakova i „Mediteranski koncert za gitaru i orkestar“ Manuela Kanjizaresa. Solističku dionicu u „Mediteranskom koncertu“ iz 2018. godine, svojevrsnom omažu španskom kompozitoru Hoakinu Rodrigu, tumačiće sam autor – renomirani španski gitarista Kanjizares.

Koncert se realizuje u sklopu EU projekta Music Up Close Network programa Kreativna Evropa, u okviru segmenta koji se odnosi na podsticaj kreiranja i izvođenja savremenih ostvarenja za orkestarski ansambl.

Ulaz slobodan.

BIOGRAFIJE

Dirigentkinja Nada Matošević-Orešković rođena je u Rijeci, a Muzičku akademiju završila je u Ljubljani, gdje je studirala kod Antona Nanuta.

Nastupala je sa Slovenačkim radijskim orkestrom, Slovenačkom filharmonijom, Orkestrom mladih Alpe-Adria, Meksičkim simfonijskim orkestrom, Kamernim orkestrom iz Katanije, Kamernim orkestrom Padove i Veneta, Filharmonijskim orkestrom iz Udina, Orkestrom gradskog pozorišta u Gisenu, Sicilijanskim simfonijskim orkestrom, Filharmonijom UNAM Meksiko, Dubrovačkim simfonijskim orkestrom, Milanskim orkestrom Klasika, Makedonskim simfonijskim orkestrom, Hrvatskim radijskim orkestrom, Orkestrom Karlo Feliće iz Đenove, Orkestrom grčkog Nacionalnog teatra iz Atine, Filharmonijskim pozorišnim orkestrom iz Verone, Orkestrom Svicera italijana, itd.

Dobitnica je prestižne Prešernove nagrade, a 2001. godine postala je ko-osnivač i umjetnička direktorka Riječke filharmonije. Dobitnica je godišnje nagrade grada Rijeka za 2001. godinu. Bila je šef-dirigent Riječke opere i generalna menadžerka Hrvatskog narodnog pozorišta u istom gradu.

Kanjizares je jedan od najznačajnijih i najuticajnijih flamenkista u svijetu, ali i izvođač klasičnog gitarskog repertoara i svojih autorskih ostvarenja. Njegova karijera traje već četiri decenije, i prvi je i jedini flamenko gitarista koji je nastupao sa Berlinskom filharmonijom.

Osvojio je mnoge prestižne nagrade i sarađivao sa orkestrima kao što su: Štackapele Drezden, tokijski Simfonijski orkestar NHK, Simfonijski orkestar Birmingema, Nacionalni orkestar i hor Španije, Simfonijski orkestar Barselone i Katalonije, i drugi. Deset godina je bio bliski saradnik Paka de Lusije, kojem je i posvetio svoj Flamenko koncert za gitaru i orkestar Al-Andalus. Radio je i sa mnogim drugim vodećim umjetnicima kao što su: Enrike Morente, Kamaron de la Isla, J.M. Serat, Alehandro Sanz, Mauricio Sotelo, Leo Brauver, Džon Pol Džons i Piter Gabriel.

Pisao je djela za Španski nacionalni balet i muziku za nekoliko filmova, a učestvovao je na preko 100 albuma i objavio 14 studijskih izdanja. Od 2003. godine predaje flamenko gitaru na Visokoj školi za muziku u Kataloniji (ESMUC), i održava majstorske radionice u Španiji i inostranstvu.

Njegov „Mediteranski koncert“, svojevrsni omaž slavnom španskom kompozitoru Hoakinu Rodrigu, narudžbina je Simfonijskog orkestra Barselone za potrebe EU projekta Music Up Close Network. Djelo je nastalo u okviru projektnog segmenta koji se odnosi na podsticaj kreiranja i izvođenja savremenih ostvarenja za orkestarski ansambl. Premijerno je izvedeno u Barseloni, u novembru 2018. godine.

Crnogorski simfonijski orkestar nastupio je prvi put 14. decembra 2007. godine na Cetinju. Na gotovo tri stotine koncerata u zemlji i inostranstvu (Albanija, Bosna i Hercegovina, Francuska, Hrvatska, Italija, Makedonija, Rusija, Srbija, Turska) izveli su najznačajnija djela simfonijskog žanra, kao i velika vokalno-isntrumentalna djela poput Simfonije br. 9 Ludviga van Betovena i Rekvijema Đuzepea Verdija. Sa njim su, između ostalih, nastupili: Monserat Kabalje, Miša Majski, Ivo Pogorelić, Ilja Gringolc, Roman Simović, Miloš Karadaglić, Denis Šapovalov, Simon Trpčeski i Stefan Milenković. Crnogorski simfonijski orkestar je glavna okosnica muzičkog života u Crnoj Gori i jedan od najznačajnijih generatora razvoja crnogorske kulture.

O projektu Music Up Close Network

U okviru programa Evropske unije pod nazivom Kreativna Evropa, Muzički centar Crne Gore sa još devet partnera iz sedam evropskih država učestvuje u projektu ”Music Up Close Network” (MUCN). Ciljevi programa podrazumijevaju jačanje međunarodne saradnje i pronalaženje inovativnih umjetničkih formata i komunikacijskih pristupa kojima bi se na koncertima klasične muzike privukla mlađa i heterogena publika. Aktivnosti MUCN-a uključuju programski posebno osmišljene koncerte, zatim susrete i razgovore sa publikom, muzičke radionice, komponovanje i izvođenje novih orkestarskih djela, obuku mladih muzičara u partnerskim orkestrima i razmjenu iskustava profesionalnog kadra. Pored Muzičkog centra Crne Gore, mnoge značajne evropske institucije muzike učestuju u programu: Holandski simfonijski orkestar, Simfonijski orkestar Barselone, Nacionalni orkestar Lila, Državna akademija „Santa Ćećilija” iz Rima, Sarajevska filharmonija, „Triple Bridge“ iz Ljubljane i Međunarodna fondacija „Jehudi Menjuhin” iz Brisela.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


7 − 2 =