Crnogorski vez – priznat u svijetu

 

 

Malo je poznato da se crnogorsko ime u svijetu veže i za određenu vrstu veza, koja je karakteristična za podneblje Crne Gore. U engleskom jeziku se naziva Montenegrin Stitch ili Montenegrin Cross Stitch.

Crnogorski vez - 1

U literaturi je zabilježeno da se crnogorski vez razvio u 17. vijeku. Interesantan je jer se radi o posebnoj dvostranoj tehnici šivenja veza koje daje jedinstveni izgled pletenice, kao i zbog činjenice da veći broja dijagonalnih ukrštanja i preplijetanja daje čvrstinu. Konture spolja imaju oblik krstića, dok je unutrašnja strana znatno kompleksnija.

Crnogorski vez - 2

Brojne internet prezentacije posvećene su crnogorskom vezu. Portal posvećen šivenju inaminuteago.com opisuje crnogorski vez kao brzu i jednostavnu tehniku ušivanja. Takođe ističe da spada u 5 (pet) najznačajnih svjetskih tehnika pravljenja ukrštenih vezova. Internet prezentacija fidella.com opisuje tri varijacije crnogorskog veza.

Crnogorski vez - 3

Pored internet prezentacija, interesantnom nam se učinila i jedna knjiga. O tehnici crnogorskog veza Kanađanka Ejmi Miten objavila je knjigu pod nazivom “Autopsija crnogorskog veza” (Amy Mitten – Authopsy of the Montenegrin Stitch). Knjiga sadrži preko stotinu slika i dijagrama na kojima je detaljno opisana dvostrana tehnika njegovog pravljenja, kao i moguće varijante i varijacije. Kao posebno zanimljiv predstavljen je crnogorski vez u pravougaonom i dijagonalnom obliku. Knjiga ima pakovanje od platna sa natpisom MONTE NEGRIN koji je upravo rađen korišćenjem tehnike koju opisuje.

Crnogorski vez - 4

 

Crnogorski vez - 5

Tehniku crnogorskog veza bi trebalo očuvati na nacionalnom nivou i trebala bi se u autentičnom obliku prenositi na buduće generacije. Crnogorski vez je upravo ono čemu je Crna Gora doprinijela svjetskoj nematerijalnoj kulturnoj baštini i na čijoj promociji bi se trebao staviti akcenat u budućem periodu. Za početak, možda bi se ova tehnika trebala koristiti za izradu domaćih suvenira sa etno motivima, umjesto toga da se suvenirom smatra jeftina uvezena plastika sa doštampanim natpisom MONTENEGRO.

Prilog pripremila redakcija Montenegrine