Crnogorsko narodno pozorište na „Našim danima“ u Beogradskom dramskom pozorištu

U Beogradskom dramskom pozorištu od 29. do 31. marta u okviru mini festivala „Naši dani“ beogradskoj publici predstavlja se Crnogorsko narodno pozorište.

Mini festival “Naši dani”, koji je prošle godine prerastao u razmjenu najboljih produkcija reprezentativnih regionalnih teatara, ove godine donosi najupečatljivije predstave  Crnogorskog narodnog pozorišta koje se izvode na kartu više na matičnoj sceni.

Festival je počeo izvođenjem predstave „Pokojnik“ Branislava Nušića, u režiji Egona Savina. Na sceni „Olivera i Rade Marković“ u srijedu 29. marta predstava je izvedena pred punim gledalištem a glumački ansambl koji čine: Marko Baćović, Bojan Dimitrijević, Nada Vukčević, Goran Vujović, Aleksandar Radulović, Lazar Dragojević, Slavko Kalezić, Slobodan Marunović, Stevan Vuković, Dejan Ivanić, Stevan Radusinović, Ramila Božović, Jadranka Mamić i Dragan Račić, izazvao je višeminutni aplauz.

Novinarka Tanja Nježić u razgovoru nakon izvođenja predstave naglasila je da je veliko zadovoljstvo što ove godine beogradska publika ima priliku da pogleda tri uspješne produkcije CNP-a. „Kao što smo vidjeli sala BDP-a bila je puna, aplauz  ogroman, publika oduševljena. „Pokojnik“ je predstava koja se gleda na kartu više i oduševljava i gledoce i pozorišne znalce. Najupečatljivija je ta svevremenost Nušća, drama jeste adaptirana, prilagođena crnogorskom jeziku i miljeu, ali mogla je biti i na makedonskom ili sa bosanskim akcentom, bez obzira na jezičku nijansu, to je komad koji izuzetno korespondira sa našim vremenom. Umjetnička ekipa je radila ovaj komad je to uradila na jedan maestralan način, ne banalno, vrlo umjetnički visoko a prijemčivo. Podvukli su nešto sa čime se svi ljudi na ovim prostorima suočavaju a to je ta pobjeda loših momaka. Ona je ovdje duhovita, šarmantna ali to kako smo došli dotle da loši momci odnose pobjedu, ne znam. Nušić je znao pa je napisao i ono što je kod njega uvijek snažno on ne mrzi, on kritikuje ali voli svoje junake, odnosno ljude o kojima je pisao.“

Reditelj Egon Savin podsjeća da je „Pokojnik“ vjerovatno Nušićevo najsavršenije dramsko djelo pisano pred kraj života, te da je bio uvjeren da će uz adaptaciju na crnogorski jezik i okolnosti, komad funkcionisati u Crnoj Gori, što svako novo izvođenje potvrđuje.

Direktor CNP-a i glumac Marko Baćović rekao je da je Nušić uvijek dobar repertoarski potez za svako pozorište, te da se mnoge stvari, na žalost, nijesu promijenile u poslednjih sto godina. Zato je Nušić savremen i aktuealan u svakom vremenu, zaključio je Baćović.

Predstava „Pokojnik“ učestvovaće i na 68. Sterijinom pozorju u Novom Sadu u okviru glavne takmičarke selekcije.

Druge večeri „Naših dana“, 30. marta biće izvedena predstava „Šćeri moja“ Maje Todorović, u režiji Ane Vukotić.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


four × one =