Crnogorsko narodno pozorište otvorilo novu sezonu premijerom predstave „Pokojnik“


Predstava „Pokojnik“ koju je po tekstu Branislava Nušića režirao i adaptirao Egon Savin premijerno je izvedena sinoć u Crnogorskom narodnom čime je nacionalni teatar otvorio novu pozorišnu sezonu. Zajednički projekat Crnogorskog narodnog pozorišta i Centra za kulturu Tivat naišao je na odlične reakcije publike koje jasno pokazuju da je nacionalni teatar dobio predstavu koja će se dugo igrati.

U predstavi igraju: Marko Baćović, Bojan Dimitrijević, Branka Otašević, Goran Vujović, Aleksandar Radulović, Lazar Dragojević, Slavko Kalezić, Slobodan Marunović, Stevan Vuković, Dejan Ivanić, Stevan Radusinović, Radmila Božović, Jadranka Mamić, Dragan Račić i Slobodan Vujadinović. Autorski tim predstave čine: Vesna Popović, scenografkinja, Jelena Stokuća, kostimografkinja, Gordana Bulatović, asistentkinja kostimografkinje, Dubravka Drakić, scenski govor, organizatorka Gordana Smodlaka, izvršna producentkinja Nela Otašević, i asistentkinja reditelja Radmila Božović.

“Zaista je ljudska priroda nepromjenjiva i tih sto godina prije ili poslije za jedno klasično djelo, za Nušićeve poruke – je potpuno beznačajno. To djelo će se igrati za trista godina sa podjednakim uspjehom i podjednakom aktuelnošću. To su velika klasična djela naše literature i treba ih igrati, bez obzira u kojem jezičkom varijetetu.” – kazao je reditelj Egon Savin nakon premijere.

“Donijeli smo jednu dosta mračnu komediju, posljednji završeni tekst od Branislava Nušića, gdje je on vjerovatno kao neki svoj testament ostavio prekor društvu u kome je živio. Jednom svijetu punom nemorala i korupcije i ono što se danas zove sprege korupcije i kriminala. Nažalost, i poslije toliko godina tema je aktuelna kako u Crnoj Gori, tako u regionu, a i u svijetu.” – rekao je Marko Baćović nakon premijere.

“Kao i onda kada je napisana drama tako je nažalost i danas – Pavle Marić je gubitnik. Iako je istina na njegovoj strani, on ne može to da dokaže jer je državni aparat korumpiran. Nušić je uvijek aktuelan i vjerujem da će se ova predstava dugo igrati” – zaključio je Bojan Dimitrijević.

Branki Otašević povjerena je uloga Rine. “Ja mrzim Rine i najveća prepreka u građenju lika mi je bila da je opravdam, jer takve ljude ne razumijem.. A danas nažalost imamo više Rina nego što imamo Pavla” kazala je Otašević nakon premijere.

“Pokojnik” je na repertoaru i 7. i 8. oktobra, a očekuju ga i dva festivalska izvođenja. Predstava će se 21. oktobra takmičiti na 38. Susretima pozorišta/kazališta u Brčkom, a 10. novembra na Međunarodnom festivalu glumca u Nikšićkom pozorištu.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


twenty − 8 =