Crnogorskom premijerom filma “Sirin” Senada Šahmanovića, počinje 36. Filmski festival Herceg Novi – Montenegro Film Festival


Crnogorskom premijerom filma “Sirin” Senada Šahmanovića, u utorak 22.avgusta počinje 36. Filmski festival Herceg Novi – Montenegro Film Festival (FFHN-MFF). “Sirin” je dugo iščekivani, više od pet godina pripremani dugometražni debi Senada Šahmanovića, čija je svjetska premijera održana u okviru “Open Air” programa Sarajevo film festivala.

Film “Sirin” podržan je od strane Filmskog centra Crne Gore za sufinansiranje razvoja projekta i produkcije, kao i od strane Albanskog nacionalnog centra za kinematografiju i Kosovskog kinematografskog centra u kategoriji manjinskih koprodukcija, te Fondacije za kinematografiju Sarajevo u istoj kategoriji.

Radnja filma prati Natali (40) koja je napustila bivšu Jugoslaviju odmah nakon početka ratova 90-ih. Kao i mnogi drugi ljudi s ovih prostora emigrirala je u inostranstvo u potrazi za boljim životom i sigurnijom buducnosti. Nakon više godina provedenih u inostranstvu, u želji da se potpuno adaptira na život u novoj sredini, poželjela je da promijeni svoj identitet i izbriše svoje porijeklo. Neobičan pravni slučaj oko nasljedstva bogate starije žene koja nije imala porodicu će je dovesti ponovo u zemlju svog porijekla – Crnu Goru.

Film “Sirin” rađen je prema scenariju Senada Šahmanovića i Klaudije Bottino. Koproducenti su Jure Pavlović, Dritan Huqi, Fatmir Spahiu i Alen Babić. Direktor fotografije je Aleksandar Jakonić, scenografi Ognjen Smolović i Dragana Baćović, kostimografkinja Lina Leković, a menadžer produkcije Filip Poleksić.

Producent filma je Veliša Popović i kompanija “Cut-Up” iz Podgorice, dok su koproducenti  „Sekvenca (Hrvatska), „On Film Production“ (Albanija), „Buka“ (Kosovo) i „Dokument“ (BiH). Projekat je podržan od strane Filmskog centra Crne Gore, HAVC-a, Filmskog centra Albanije, Filmskog centra Kosova, kao i od strane filmskog fonda Savjeta Evrope – Eurimages. U filmu igraju: Danica Ćurčić, May-Linda Kasumović, Jasna Đuričić, Marko Baćović, Nikša Butijer, Lidija Kordić, Jelena Simić, Momčilo Otašević, Tihana Ćulafić, Mišo Obradović, Izudin Bajrović, Fatmir Spahiu, Simon Shkrelli, Bashkim Alaj i drugi.

Festival ima tri takmičarske selekcije – dugometražni igrani film, dokumentarni film i studentski film. Pored pomenutih, festival će obogatiti i selekcija Kino Evropa, sačinjena od nagrađenih filmova sa renomiranih evropskih festivala, i selekcija „Adriatic Audience Award“ Mreže festivala Jadranske regije, kao i bogat prateći program.


O reditelju / Director’s bio:

Senad  Šahmanović je diplomirao na katedri Filmske i TV režije na Fakultetu dramskih umjetnosti na Cetinju. Najveći uspjeh postiže  filmom “Umir Krvi” koji je prikazan na preko 50 međunarodnih festival širom svijeta. Film je osvojio brojna međunardna priznanja od kojih se ističe Grand Prix na prestižnom festivalu u Drami – Grčka. Od 2015. godine zaposlen je na RTCG gdje je realizovao nekoliko dokumentaraca, kao i mini serijal od šest epizoda “Istorijski Album”. Trenutno radi kao urednik Kulturno-umjetničkog programa na javnom servisu RTCG.

SenadSahmanovic graduated in Film and TV Directing from the Faculty of Dramatic Arts in Cetinje. His most successful film is ”Tranquillity of Blood”, which screened at over 50 international festivals worldwide. It won numerous international accolades, including Grand Prix at the prestigious Drama International Short Film Festival in Greece. He has worked at the Radio and Television of Montenegro since 2015. He carried out several documentaries there, in addition to a mini series of six episodes called ‘’Historical Abrum’’. He is currently an editor in the Montenegrin public broadcaster’s culture and arts programme.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


16 − 13 =