Crteži Pera Počeka poklon Narodnom muzeju


Kolekcionar iz Novog Sada, Gvozden Perković, poklonio je Narodnom muzeju Crne Gore mapu crteža Pera Počeka nastalih u Napulju sa početka umjetnikovog školovanja. Mapa sadrži 18 crteža iz perioda 1898/99. godine.

Pero Poček je najsnažnija slikarska ličnost među starijim generacijama crnogorskih likovnih umjetnika. Rođen je 1878. godine na Cetinju. Kao stipendista knjaza Nikole školovao se na Institutu lijepih umjetnosti u Napulju. Vrlo brzo je postao najbolji student čuvenog napuljskog slikara velikih kompozicija Domenika Morelija, kreatora nove škole, koja je imala snažan uticaj na razvoj italijanske umjetnosti krajem XIX i početkom XX vijeka. Iskusni maestro pokušavao je da ga po završetku studija zadrži kao svog nasljednika na Akademiji, nazivajući ga “žarkom zorom slavenskoga slikarstva”.

Po završetku studija, duže vremena živi na Cetinju. Kasnije se nastanjuje u Italiji, za koju je uglavnom i vezano njegovo stvaralaštvo od Prvog svjetskog rata. Umro je 1963. u Rimu.

Prvi je u Crnoj Gori priredio samostalnu izložbu 1907. godine u zgradi Ministarstva vojnog na Cetinju. Izlagao je u Londonu, Rimu, Milanu, Amsterdamu, Sofiji. Neki od umjetnika sa kojima je Poček izlagao su Uroš Predić, Marko Murat i Ivan Meštrović.

Počekove slike nalaze se u mnogim muzejima i privatnim zbirkama u svijetu. Narodni muzej Crne Gore posjeduje veći broj njegovih djela.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


4 × four =