Crvenka – Šesta likovna kolonija “EKG – Iza horizonta”


U Crvenki se po šesti put održala likovna kolonija “EKG – Iza horizonta” od  24.08. do 26. 08.2023. godine na izletištu Potok i u Domu kulture u Crvenki, đe je održana izložba radova, koja će trajati do 26.10.2023. godine.

Koloniju organizuje Udruženje Crnogoraca “Crvenka “ iz Crvenke uz saradnju sa Opštinom Danilovgrad, a uz pomoć Savjeta Crnogorske Nacionalne manjine u Srbiji, Pokrajinskog sekretarijata za obrazovanje, propise,  upravu i naconalne manjine – nacionalne zajednice i Opštine Kula.  

Likovna kolonija “EKG – Iza horizonta” je okupila likovne umjetnike iz Danilovgrada i likovne umjetnike iz Crvenke, koji su porijeklom iz Sreza Danilovgradskog, kao i prijatelje kolonije.

Planina i ravnica, vertikala  i horizontala. Kao otkucaji srca.  Kao grafički prikaz života na mašini koja provjerava da li smo i koliko živi. Planine  i ravnica i jedno sunce. Ekspresija i tišina. Niz… (kontinuitet kroz vrijeme). Da li isto srce kuca u Vojvodini  i u Crnoj Gori. Da li se istom bojom vidi? Da li se istom energijom stvara!? Umjetnici sa različitih geografskih podneblja a istog porijekla, stvaraju na različitim mjestima. Tako grade most, spajaju liniju, vertikalu i horizontalu, daju smisao tom otkucaju.

Na Koloniji učestvuju akademski slikari i vajari:

  1. Andrija Šaranović                       Crvenka  – Subotica
  2. Nataša Đuričković                      Crvenka
  3. Stefan Bošković                          Danilovgrad
  4. Zvonko Pavičić                           Danilovgrad –  Peć
  5. Konstantin Đuričković                Crvenka – Novi Sad
  6. Kristina Kovačević                      Crvenka – Sivac
  7. Jovana Đuričković                      Kraljevo – Crvenka
  8. Rastko Lečić                               Čurug
  9. Vesna Lisica                                Kula – Crvenka

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


4 × 2 =