Ćulafić održao intenzivne sastanke sa crnogorskom manjinom u Skadru


Od 18. septembra do 30. oktobra u Albaniji se održava popis stanovništva, inače poznat kao Popis. Ovom prilikom predstavnik crnogorske nacionalne manjine u Vladi Albanije g. Marinko Ćulafić u pratnji predśednika Crnogorskog udruženja “Montenegro” g.  Bana Seknića i potpredśednice gđa. Nersade Mandić održao je intenzivne sastanke sa Crnogorcima Skadra.

Pored susreta sa crnogorskim porodicama koje žive u gradu Skadru, išli su i blisko se upoznali sa Crnogorcima koji žive u selima Novi Štoj, Stari Štoj, Vrake, Mali Borič, Veliki Borić itd. Jedan od mještana se požalio da je ovo prvi put u 32 godine demokratije da je neko zainteresovan za crnogorsku manjinu koja živi na ovim prostorima.

Sa svoje strane, Ćulafić ih je, nakon upoznavanja sa problemima crnogorskih porodica u ovim selima, uvjerio da se od sada više neće ośećati sami i da se kontinuirano radi na reorganizaciji crnogorske manjine širom Albanije u cilju očuvanja nacionalnog identiteta, razvoj kulturno-umjetničkih i sportskih aktivnosti i mogućnost što skorijeg otvaranja vrtića i osnovnih odjeljenja za nastavu crnogorskog maternjeg jezika.

U svom Facebook statusu, predstavnik crnogorske manjine u Odboru za Nacionalne Manjine u Republici Albaniji pozvao je sve albanske građane crnogorskog porijekla da se bez straha i sa ponosom izjasne o svom CRNOGORSKOM nacionalnom identitetu tokom Popisa!

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


18 − eighteen =