Dan hrvatskog naroda u Crnoj Gori vrijedan poštovanja


Piše: Božidar Proročić, književnik i publicista


            Danas se u Crnoj Gori obilježava 13. januar Dan hrvatskog naroda u Crnoj Gori. Kroz dugu, bogatu i slavnu istoriju Hrvata u Crnoj Gori ovo je dan koji u multikulturalnoj dimenziji savremene države ima posebnu dubinu i značaj. Kroz istoriju stvaranja i nastajanja Crne Gore, Hrvati su dali svoj veliki i nesebičan doprinos. Kroz različite segmente kulture, istorije, tradicije, običaja, foklora, književnosti, razvoja privrede, industrije, obrazovanje brojni su Hrvati svojim radom i doprinosom ispisali najljepše stranice istorije. Ovaj značajan datum treba svi da poštujemo i da ga se sjećamo po dobru onih čije je dobro nadilazilo sve druge prepreke koje su često bile prisutne. Hrvati u Crnoj Gori kao konstituvina, autohtona i etnička zajednica čine nas bogatijim i dragocjenim na savremenoj mapi Evrope. Glas Hrvata se mora čuti u očuvanju vlastitog identiteta, jezika, religije i posebnosti. To je zadatak ne samo za Hrvate već za ukupno društvo koje kroz različite prosvjetne i obrazovne programe treba da pruži punu podršku njima. U borbi za očuvanje Crne Gore kao i u borbi za njenu samostalnost Hrvati ali i njihova matica Hrvatska dali su svoj puni doprinos ne štedeći sebe u afirmaciji naše države svih njenih postulata i vrijednosti i to ne smijemo da zaboravimo.

            Dan hrvatskog naroda u Crnoj Gori je dan koji će sve nas podsjetiti na sve one moralne postulate, vrijednosti kojima moramo da težimo. Hrvati posebno mladi moraju biti svjesni svojih korijena sa ponosom ih isticati. Ne smiju dozvoljavati bilo koji vid asimilacije ili negacije njihovog vlastitog identiteta. Svaki narod predstavlja posebnu dragocjenost i svaki narod pa samim tim i hrvatski u Crnoj Gori može da bude ponosan na sebe i svoje korijene. Hrvatska jeste njihova matica ali i Crna Gora je njihova država kojoj su oni dali puni doprinos. Kulturni prostor Hrvata u Crnoj Gori iz godine u godinu pokazao, barem kada je riječ o broju događanja, kao najvitalniji dio hrvatske zajednice, zatim, to je prostor koji okuplja najveći broj aktivnih učesnika i istaknutih intelektualaca. Sve to skupa je posljedica svijesti ljudi koji rade za dobro Hrvata u Crnoj Gori kroz različita udruženja i kroz veliki i nesebičan rad i entuzijazam koji ih krasi. Krovna institucija Hrvata u Crnoj Gori je „Dux Croatorum“, a kroz nju je s hrvatskim predznakom, a svima je zajednički cilj zaštita i ostvarivanje prava koja Hrvatima kao autohtonoj manjini pripadaju shodno međunarodnim dokumentima i demokratskim standardima. Izuzetno je izraženo izdavaštvo kojem bi pozavidjeli i mnogo veće zajednice u Crnoj Gori. U tradiciji jednoga naroda ogledaju se i njegova prošlost i budućnost, a iz nje se može puno naučiti i o hrvatskoj sadašnjosti. Tradicija nosi važnu poruku kako se snagom, nadom, ljubavlju, čvrstom vjerom i zajedništvom mogu pobijediti poteškoće i sačuvati ognjište i kako se ostvaruje suživot s drugim narodima u Crnoj Gori.

            Sve kulture i civilizacije doprinose bogatstvu Crne Gore i Evrope. Kulturna raznolikost je snaga razvoja temeljenoga na toleranciji, međusobnom poštovanju, razumijevanju i prihvaćanju. Kulturni identitet predstavlja način na koji se živi vrijednosti, tradicije, umjetnosti, vjerovanja. U ovom kontekstu veliku ulogu ima porodica, ali i Katolička Crkva. Djelovanje svakoga pojedinca Hrvata u Crnoj Gori, treba biti usmjereno u korist zajednice u kojoj žive pa je njihova obaveza aktivno učestvovati u kreiranju ljepše i bolje budućnosti i društva po mjeri čovjeka.

            Zato draga braćo Hrvati neka vam praznik Dan hrvatskog naroda u Crnoj Gori u ovoj godini ali i u svim narednim godinama i decenijama donese lični prosperitet i bogastvo u građenju savremenih civilizacijskih i identitetskih tokova u državi Crnoj Gori ali i van njenih granica. Zato posebno poštujem vašu ulogu u savremenim istorijskim procesima i doprinos kulturnoj baštini pa mi je posebna čast da vam čestitam. To je najmanje što kao pojedinac mogu učiniti kako bi smo svi zajedno gradili jedno ljepše i bolje društvo u kome će nas naše razlike spajati a ne nikako dijeliti. Da su Vječne Crna Gora i Hrvatska!!!

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


seven − four =