Dani jermenskog filma u okviru 36. Barskog ljetopisa

Povodom obilježavanja stogodišnjice jermenske kinematografije, u okviru 36. Barskog ljetopisa, od 7. do 12. avgusta održaće se Dani jermenskog filma u organizaciji Kulturnog centra Bar i Filmskog centra Crne Gore. Ljubitelji filma imaće jedinstvenu priliku da se upoznaju sa bogatstvom savremene jermenske kinematografije kroz raznovrsnu selekciju filmova i panel diskusije sa filmskim profesionalcima iz Jermenije i Crne Gore.

Program počinje panel diskusijom na kojoj će govoriti Tigran Arakelyan, umjetnički direktor i supervizor animacije filma “Aurora’s Sunrise”, Hayk Ordyan, reditelj i producent filma “Zulali,” i Aram Shahbazyan, reditelj filma “Chchnik”. Nakon diskusije, publika će imati priliku da pogleda animirani dokumentarac “Aurora’s Sunrise” (r.Inna Sahakyan) o životu Aurore Mardiganian koja je preživjela genocid nad Jermenima i nakon bjekstva u Sjedinjene Američke Države postala glumica nijemih filmova. Film uključuje i kratke scene iz filma “Auction of Souls” iz 1919. godine, u kojem je Aurora imala glavnu ulogu. 

U utorak, 8. avgusta, još jedna panel diskusija okupiće stručnjake iz filmske industrije iz obe zemlje. Na panelu će govoriti Shushanik Mirzakhanyan, direktorica Nacionalnog centra za film Jermenije, Naira Gevorgyan, šefica Odjeljenja za međunarodne odnose Nacionalnog centra za film Jermenije, Aleksandra Božović, direktorica Filmskog centra Crne Gore, Edin Jašarević, dekan Fakulteta dramskih umjetnosti i predsjednik Savjeta FCCG, Gojko Berkuljan, glavni producent Radio Televizije Crne Gore i Pavle Simonović, rukovodilac programskog sektora Crnogorske kinoteke. Diskusija će biti praćena prikazivanjem filma “TONRATUN, The Armenian History Told by Women” (r. Inna Mkhitaryan) koji pruža uvid u živote pet žena iz jermenskog sela. Kroz njihove priče, film istražuje patrijarhalne tradicije u jermenskom društvu, prikazujući žene kako spremaju tradicionalni hleb lavash dok dijele svoja iskustva, radosti i tuge.

Srijeda, 9. avgust, donosi film “Zulali”, priču o malom selu u slikovitom kanjonu i tragičnoj sudbini jedne porodice. Film se sastoji od tri dijela koja pričaju o istom periodu iz različitih perspektiva, pružajući složen mozaik ljudske sudbine. Subota, 12. avgust je rezervisana za film “Chchnik” koji prati život mlade djevojke iz udaljenog sela na Malom Kavkazu. Njena jedinstvenost i fizički hendikep izazivaju ruganje mještana, a film istražuje teme časti, ljubavi i tradicionalnih vrijednosti. 

Projekcije filmova i panel razgovori organizuju se na platou ispred Narodne biblioteke i čitaonice „Ivo Vučković“. Ulaz na sve programe je slobodan. 

Dani jermenskog filma su prva u nizu aktivnosti predviđenih memorandumom o saradnji između Filmskog centra Crne Gore i Nacionalnog filmskog centra Jermenije koji su potpisale direktorice centara Aleksandra Božović i Shushanik Mirzakhanyan na ovogodišnjem Filmskom festivalu u Kanu. Predmet Memoranduma je saradnja centara u cilju unaprijeđenja i razvoja bilateralne saradnje u oblasti filmske industrije kao i umrežavanje filmskih radnika i radnica iz Crne Gore i Jermenije. 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


two × three =