Dani švedskog filma u Crnoj Gori – Film Golijat

U organizaciji Ambasade Švedske i Filmskog centra Crne Gore u četvrtak, 14. aprila zavšavaju se Dani švedskog filma u Crnoj Gori i programa Švedski vajb u filmu.

U Perjaničkom domu u 18 sati biće prikazan film Golijat u režiji Petera Grenlunda. Uloge tumače Sampo Sarkola, Joakim Selkuist i Čedomir Đorđević. “Golijat”je smješten u malom industrijskom gradu negdje u Švedskoj. Kada Roland bude osuđen na zatvorsku kaznu, očekuje se da će njegov sin, 17-godišnji Kimi, zbrinuti porodicu preuzimajući kriminalni posao svog oca. Ali je to zadatak za koji nije spreman. Film prikazuje brutalan ulazak dječaka u život odraslih i ispituje aspekte društvenog nasleđa i patrijarhalnih struktura, u vrijeme kada blagostanje opada, a Švedska se mijenja.

U 20 sati, u Perjaničkom domu, biće prikazan film Krv Laponaca u režiji Amande Kernel. Uloge tumače Maj-Doris Rimpi, Olle Sarri, Anne Biret Sombi. Djevojka, Laponka, bavi se uzgojem irvasa, izložena je rasizmu 1930-ih u svom internatu, i počinje da sanja o drugom životu. Ali da bi to postigla, ona mora da postane neka druga osoba i da prekine sve veze sa svojom porodicom i kulturom.

Ulaz za oba filma je slobodan.

U četvrtak, 14.aprila u 12 sati u Domu kulture u Baru biće prikazan film Savšeni pacijent u režiji Mikaela Hafstroma, a u 20 sati u Kinu “Boka” u Kotoru, u Centru za kulturu u Pljevljima i u Nikšićkom pozorištu film Golijat.

Za selekciju filmova zadužena je glumica i producentkinja Jelena Mila u okviru saradnje Ambasade Švedske, Filmskog Centra Crne Gore, Švedskog instituta, Forteca Medjunarodnog filmskog festivala u Perastu, Jugoslovenske kinoteke u Beogradu i Niškog kulturnog centra.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


1 × 2 =