Danilovgrad – Veče posvećeno istaknutom crnogorskom istoričaru Radoju Pajoviću

Danilovgradski Ogranak Matice crnogorske i SUBNOR Crne Gore organizuju veče posvećeno istaknutom crnogorskom istoričaru

Sjećanje na Radoja Pajovića

Veče posvećeno istaknutom crnogorskom istoričaru Radoju Pajoviću pod nazivom „Istorija – uspomena i opomena – sjećanje na akademika dr Radoja Pajovića“ biće održano sjutra u 18 sati u sali Skupštine opštine Danilovgrad. Program organizuju Matica crnogorska Ogranak Danilovgrad i SUBNOR.

O Pajovićevom životu, djelu i radu govoriće istoričari Momčilo Šaletić i Adnan Prekić, publicista Marijan Mašo Miljić i generalni sekretar SUBNOR-a Crne Gore Dragan Mitov Đurović.

Dr Radoje Pajović je rođen 1934. godine u Drenovštici kod Nikšića. Doktorirao je na Filozofskom fakultetu u Beogradu, na Katedri za istoriju, 1970. godine. Četrdeset godina radio je u Istorijskom institutu Crne Gore, od 1958, pa sve do odlaska u penziju 1997. godine. Bio je član Matice crnogorske i redovni član Dukljanske akademije nauka i umjetnosti (DANU).

Samostalno ili kao koautor objavio je dvanaest knjiga među kojima su u struci najcjenjenije „Kontrarevolucija – četnički i federalistički pokret u Crnoj Gori 1941–1945“ i „Pavle Đurišić, vođa četničke kontrarevolucije u Crnoj Gori“, a autor je i 19 posebnih izdanja među kojima su „Žene Crne Gore u revolucionarnom pokretu“, „NOB – hronologija događaja u Crnoj Gori“ i druge. Objavio je i studiju „Trinaestojulski ustanak u našim i italijanskim izvorima“, kao i stotinak naučnih članaka i drugih priloga.

Dobitnik je brojnih nagrada i priznanja među kojima su „Trinaestojulska nagrada“ i Nagrada „19. decembar“.

Pajović je preminuo 2019. godine.  

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


2 × 4 =