Đeka – Bezijani: Interkulturnim dijalogom za uzajamno osnaživanje


Ministar ljudskih i manjinskih prava, Fatmir Đeka, primio je u specijalnu posjetu u Ulcinju predsjednicu Odbora za nacionalne manjine u Republici Albaniji, Konstantinu Bezijani i predsjednika Zajednice Crnogoraca u Albaniji Marinka Ćulafića. 

Sastanak je organizovan kao krug interkulturnog dijaloga za razmjenu iskustva i razmatranje mogućnosti za kvalitetnu dalju saradnju. Domaćin sastanka je bio predsjednik Nacionalnog savjeta Albanaca, Faik Nika, koji je upoznao prisutne sa aktivnostima savjeta i podijelio iskustva vezana za procese osnaživanja albanske manjine u Crnoj Gori.  

– U fokusu su bile razmjena iskustava i praksi u domenu prava manjinskih naroda, mogućnosti za uzajamno osnaživanje i proširivanje saradnje, organizovanje zajedničkih aktivnosti koje promovišu kulture manjinskih naroda i zajednica i interkulturna razmjena- navodi se u saopštenju.

Đeka je ukazao da je Crna Gora uzor po pitanjima ljudskih i manjinskih prava i da može još više da se založi da osnaži svoje manjine i postane istinsko inkluzivno društvo jednakih šansi za sve. 

– Time bi svaki građanin/ka mogli ne samo da ostvare svoja prava već i da, zauzvrat, daju svoj maksimalni doprinos razvoju crnogorskog društva- kazao je Đeka.

Bezijani se zahvalila ministru Đeki na prijemu i spremnosti za dalju saradnju. Ukazala je na činjenicu da Albanija ima čak devet manjinskih naroda, što treba da bude njeno pravo bogatstvo. 

– Kao predstavnica grčke zajednice, htjela bi da se albansko društvo osnaži svojim diverzitetom. U tom cilju, tražila je da se uspostavi bliža saradnja vlade Albanije i vlade Crne Gore, koja bi doprinijela i sveopštem razvoju regiona- zaključuje se u saopštenju.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


1 × 4 =