Dekan Martinović: Etnomuzikološko nasljeđe Crne Gore snimljeno u studiju Muzičke akademije UCGPandemija je posebno uticala na kulturu i umjetnost, ocijenio je dekan Muzičke akademije Univerziteta Crne Gore profesor Bojan Martinović.

„Možemo reći da su, globalno gledano, događaji iz oblasti muzike, prvi reducirani, transformisani pa i otkazivani. Ipak i u ovakvim okolnostima, naši studenti i profesori nastupili su na nekoliko festivala, onlajn festivala i onlajn takmičenja“, kazao je dekan Martinović.

Sa njim smo razgovarali o radu Akademije u  protekloj godini, ostvarenim projektima i prevazilaženju izazova u nastavnom procesu, s obzirom na epidemiološku situaciju, kao i o planovima za narednu godinu.

UCG: Uprkos specifičnim uslovima, studenti i profesori su ipak uspjeli da realizuju predviđene aktivnosti u 2020. godini?

DEKAN MARTINOVIĆ: Učeśće naših profesora i studenata na festivalima Kotorart, Beethoven Marathon, ali i snažan doprinos naših kolega kroz organizaciju manifestacija Montenegro international Guitar  competition i Nikšić guitar festival, Harmonika fest samo su neki od realizovanih projekata u 2020 godini.

Profesori naučnih oblasti nastavili su svoja učešća na kongresima i konferencijama onlajn putem, a Muzička akademija je postala dio međunarodnog pilot programa i istraživanja Solfy.

Terenska istraživanja su u znatnoj mjeri usporena i svedena, ali je za nama pripremljen materijal za Zbornik radova sa druge međunarodne konferencije “Muzičko nasljeđe Crne Gore”, kao i materijal za 3 CD-a sa digitalizovanim crnogorskim etnomuzikološkim nasljeđem, na koji sam posebno ponosan, budući da je dio materijala urađen u studiju Muzičke akademije.

UCG:  Dakle, projekti u sferi umjetnosti su se na neki način mogli ostvariti?

DEKAN MARTINOVIĆ: Djelimično. Jedan dio projekata je usporen i sveden, a drugi je u potpunosti odložen za narednu godinu. Tamo gdje je bilo moguće organizovati aktivnosti, to se uradilo uglavnom onlajn putem. Ipak, jedan dio aktivnosti sačekaće bolje vrijeme i bolju epidemiološku situaciju.

Projekat “Muzičko nasljeđe Crne Gore” ušao je u drugu godinu realizacije, a pred nama je publikovanje zbornika, CD-ova ali i priprema drugih aktivnosti koje će rezultate istraživanja učiniti vidljivijim široj zajednici. Moram spomenuti i nedavno realizovan onlajn koncert studenata Muzičke akademije u okviru Dana studenta. 

UCG: Na koji način je Akademija doprinijela internacionalizaciji Univerziteta Crne Gore koji bilježi najveći uspjeh na ovom polju, od osnivanja?

DEKAN MARTINOVIĆ: Rekao bih u najvećoj mjeri, tj. u granicama mogućeg u odnosu na pandemiju. Naši predavači nastavili su u onlajn formatu da sa svojim projektima i aktivnostima afirmišu Muzičku akademiju u Evropskom prostoru. Tu su i majstorske radionice i članstva u žirijima.  S druge strane, ostvarili smo saradnju sa Muzičkom akademijom u Vigu. Potpisan je ugovor u okviru Erasmus+ programa,  pa će od jeseni 2021. godine započeti mobilnost profesora i studenata ukoliko to okolnosti dozvole.

UCG: Šta je predstavljalo najveći izazov za Muzičku akademiju u 2020. godini?

DEKAN MARTINOVIĆ: U ovakvim okolnostima najveći izazov je bio  realizovati najznačajnije aktivnosti i nastavu, a da pri tom ostanemo zdravi. Godina za nama najzahtjevnija je godina od postanka Muzičke akademije u smislu organizacije nastave i realizacije umjetničkih projekata. Svi naši profesori su se u jako kratkom vremenskom intervalu prilagodili novom formatu funkcionisanja unutar akademske zajednice i velikim zalaganjem, na najbolji način, završili prošlu i započeli novu studijsku godinu. Sumirajući urađeno, rekao bih i da rezultati nisu izostali, a da su bili vidljivi, posebno kroz nekoliko projekata koje smo uspjeli privesti do kraja.

UCG: Koliko mislite da se ostvarila nastava i odgovorila na potrebe studenata, s obzirom na okolnosti?

DEKAN MARTINOVIĆ: Ponosan sam na profesore i studente i način na koji se odvija nastava u zadatim okolnostima. Do 23. novembra nastava instrumenata, kamerne muzike i korepeticije odvijala se inclass. Pogoršana epidemiološka situacija uslovila nas je da nastavu vratimo onlajn.

Cijeneći trenutnu situaciju, možemo biti zadovoljni jer je jedan dobar dio semestra organizovan na tradicionalan način u učionici, što je posebno važno za krajnji rezultat, a imajući u vidu sve nedostatke koje ima onlajn nastava u umjetničkom obrazovanju. U tom periodu svako od nas se trudio da uradi što više, znajući da je prelazak na onlajn model neminovan. 

UCG: Koliki je izazov organizovati onlajn nastavu muzičkog obrazovanja?

DEKAN MARTINOVIĆ: Nastava muzičkog obrazovanja posebno je izazovna za organizaciju, s obzirom na nužnu interakciju koja je jako važna, ako ne i presudna u samom procesu. Tu su i još uvijek nesavršene digitalne platforme koje ne mogu na najbolji način da odgovore na zahtjeve koje ispostavlja kvalitet zvuka, a koji je opet imperativ za muzičko obrazovanje. U datim okolnostima koje prate i mjere, kojih se moramo pridržavati, kombinovana nastava se ispostavila kao najbolji model. 

UCG: Kakva su vaša očekivanja u pogledu budućeg rada, u okviru 2021. godine?

DEKAN MARTINOVIĆ: Nisam siguran da će povratak na staro doći brzo, ali se pripremamo da u zadatim okolnostima 2021. godinu dočekamo sa ciljevima koji će biti realni za ostvariti. Ciljevi će biti prilagođeni opštem stanju u zemlji i svijetu, a u ovom momentu bogatiji smo za iskustvo transformacije planova koju je opet uslovila pandemija.

Iz ove situacije, koliko ona god bila fatalna, ipak smo pomjerili granice i naučili brojne stvari na polju digitalnih tehnologija. Kako sada stvari stoje tu je nastavak projekta “Muzičko nasljeđe Crne Gore” u okviru koga je planirano pet vebinara iz oblasti muzikologije, etnomuzikologije, ali i na temu digitalizacije, zaštite i valorizacije nematerijalnog nasljeđa.

U aprilu je planiran onlajn simpozijum “Simped” koji će okupiti najznačjanija imena iz oblasti muzičke pedagogije.

Onlajn koncerti postali su, nažalost, naša stvarnost, pa će publika jako brzo imati priliku da čuje naše nekad javne časove i koncerte na Youtube kanalu Akademije. 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


20 − three =