Delegacija Uprave za saradnju sa dijasporom – iseljenicima na proslavu dana Sv. Jovana Vladimira u Albaniji


Predstavnici Uprave za saradnju sa dijasporom – iseljenicima samostalni savjetnik I Zoran Đukanović i viši savjetnik i Mihailo Pavićević, bili su u radnoj posjeti u Šijonu kod Elbasana u Albaniji, 3. i 4. juna 2021. godine, gdje je proslavljen dan Svetog Jovana Vladimira.

Na poziv organizatora, predsjednika Zajednice Crnogoraca Albanije iz Elbasana Marinka  Ćulafića, predstavnici Uprave za saradnju sa dijasporom – iseljenicima imali su više neformalnih susreta sa predstavnicima naše dijaspore u Albaniji, kao i predstavnicima državne i lokalne vlasti, te i Matice crnogorske, na čelu sa predsjednikom Draganom Radulovićem.

Na svečanosti je bio i predsjednik R. Albanije Ilir Meta, koji je istakao svoju veliku privrženost Crnoj Gori i dobrim međusobnim odnosima. Zajednica Crnogoraca u Republici Albaniji je na osnovu svog programa i u saradnji sa Maticom Crnogorskom, otvorila u ovom manastiru izložbu sa slikama fresaka i ikona Svetog Vladimira, koje su pribavljene u crkvama i manastirima, od Budimpešte i Beča na sjeveru, do Svete Gore u Grčkoj.

Takođe, ove godine su mošti svetog Vladimira Dukljanskog, koji je simbol mira, ljubavi i bratimljenja između naroda Balkana, vraćene u ovaj manastir Svetog Jovana Vladimira iz muzeja u Tirani, što ima posebnu vrijednost među pripadnicima svih konfesija u Albaniji.

Na svečanom prijemu prisustvovao je Mitropolit Albanske pravoslavne crkve iz Elbasana, Hiresi Andoni. Predstavnici Uprave za saradnju sa dijasporom – iseljenicima pozdravili su predsjednika R. Albanije, naglašavajući dobre odnose naših država, kao i dobru zastupljenost crnogorske nacionalne manjine u Zakonu o manjnama u Albaniji, a u sličnom tonu su govorili i predstavnici Matice crnogorske i Zajednice Crnogoraca Albanije iz Elbasana. Na skupu kod manastira su bili prisutni i predstavnici porodice Andrović kod Bara, koji tradicionalno, već devet vjekova čuvaju časni krst Svetog Jovana Vladimira.  

Ova manifestacija je još jedan pokazatelj vezanosti crnogorske dijaspore za svoju kompleksnu istoriju i tradiciju koju njeguju u svojoj novoj domovini, ujedno radeći na očuvanju crnogorskog identiteta i jačanju veza sa maticom.


Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


four × 1 =