DEUS 2022. – Koncert Vilija Ferdinandija i Davora Novaka


Koncert violiniste Vilija Ferdinandija i pijaniste Davora Novaka biće priređen u srijedu, 14. decembra u 19 časova, u Velikoj sali KIC-a “Budo Tomović”.

Vili Ferdinandi rođen je 1951. u Titogradu (Podgorica), gdje je završio osnovno i srednje muzičko obrazovanje, a Muzičku akademiju u Beogradu, na kojoj je i magistrirao na odsjeku za violinu. Završio je i specijalističke studije kamerne muzike, a usavršavao se u Kijevu   i Klagenfurtu. Dobitnik je   Nagrade iz fonda Marije Mihajlović za magistarski ispit iz violine, Nagrade Centra savremene umjetnosti, Decembarske nagrade grada Podgorice, Nagrade Udruženja kompozitora Crne Gore i dr.  

Dugi niz godina bio je koncertmajstor Simfonijskog orkestra RTCG. Član je više kamernih ansambla. Snimao je za brojne medijske kuće i nastupao širom Evrope, u Africi i Južnoj Americi. Napisao je više transkripcija i kadenca za violinu, kao i aranžmana za gudače. Penzionisan je kao profesor violine i kamerne muzike u Muzičkoj školi „Vasa Pavić“ u Podgorici. Bavi se i džez muziciranjem na violini.

Na međunarodnom festivalu gudača „Zlatne stepenice“  2016. u Valjevu proglašen je za najboljeg pedagoga.  Dobitnik je i priznanja za predani rad i izuzetne pedagoške uspjehe od ESTA Montenegro (European string teachers Association Montenegro).

Davor Novak rođen je 1977. u Titogradu (Podgorica), gdje je stekao osnovno i srednje muzičko obrazovanje. Muzičku akademiju i postdiplomske magistarske studije – odsjek za klavir završio je na Cetinjskoj Muzičkoj akademiji. Polaznik je međunarodnog majstorskog kursa u “Marijanskim Laznima” u Češkoj. Usavršavao se u Sieni kod pedagoga: Michele Campanella i Joakim Achucaro.

Na festivalu gudača u Perastu je stalni korepetitor, a Muzički centar Crne Gore ga na različitim projektima angažuje kao člana orkestra i korepetitora.

Koncert dva vrsna muzičara dio je programa manifestacije DEUS 2022. u organizaciji Sekretarijata za kulturu i sport Glavnog grada Podgorica.

Ulaz je slobodan.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


19 − fifteen =