DEUS 2022. – Koncert Vladane Perović i Marka Simovića


Koncert pianistkinje Vladane Perović i violiniste Marka Simovića, biće održan u četvrtak, 22. decembra, u 19 časova, u Velikoj sali KIC-a “Budo Tomović”. Na repertoaru će se naći djela Ravela, Debisija i Sezara Franka.

Vladana Perović rođena je u Podgorici, u porodici muzičara, a već s pet godina počela je da svira klavir.

Završila je Muzičku školu „Vasa Pavić“ u Podgorici, studirala na prestižnom Konzervatorijumu „Santa Cecilia” u Rimu, gdje je završila osnovne i magistarske studije s najvišim ocjenama. Trenutno je na magistarskim studijama kamerne muzike na istom Konzervatorijumu i na specijalističkim studijama za izvođaštvo na Univerzitetu za muziku u Breši.

Osvojila je veliki broj prvih i specijalnih nagrada na domaćim i internacionalnim takmičenjima i imala brojne solističke koncerte u Crnoj Gori i inostranstvu.

Nastupala je i kao član kamernih sastava.

Učestvovala je na brojnim festivalima u Crnoj Gori i inostranstvu.

Marko Simović je muzičko obrazovanje započeo u Podgorici, a već s petnaest godina upisuje Muzičku Akademiju na Cetinju i diplomira s najvišom ocjenom u klasi prof. Romana Simovića. Kao stipendista Vlade Crne Gore magistrirao je na Univerzitetu u Istočnom Sarajevu i trenutno je na doktorskim studijama Univerziteta umetnosti u Novom Sadu. Usavršavao se i nastupa kao solista i kamerni muzičar u Crnoj Gori i inostranstvu. Dobitnik je brojnih nagrada na republičkim i saveznim takmičenjima.

Profesionalno se bavi i menadžmentom u muzici. Na tom polju ima iza sebe više od 500 uspješno organizovanih orkestarskih, solističkih i koncerata kamerne muzike. U ulozi menadžera sarađuje s više renomiranih domaćih i stranih umjetnika, a veliku pažnju posvećuje i zaštiti interesa mladih i perspektivnih crnogorskih muzičara u procesu njihove afirmacije.

Član je Udruženja kompozitora Crne Gore, potpredsjednik Sindikata kulture Crne Gore, član predsjedništva Crnogorske Panevropske unije, predavač na međunarodnom kampu kamerne muzike na Ivanovim koritima, kocert-majstor festivalskog orkestra ,,Operosa“ i kamernog ansambla KIC-a Budo Tomović ,,CREATION“. S Goranom Perišićem aktivno nastupa u kamernom duetu MarGo. U sezoni 2017/18 bio je gostujući koncert-majstor Bilkent Simphony orchestra u Ankari. U posljednje dvije godine angažovan je kao gostujući koncert-majstor Crnogorskog simfonijskog orkestra, Crnogorskog kamernog orkestra i Sarajevske filharmonije.

Od 2003. radi kao profesor violine i kamerne muzike, a od 2018. je docent na Muzičkoj akademiji u Sarajevu.

Koncert Vladane Perović i Marka Simovića dio je programa manifestacije DEUS 2022. u organizaciji Sekretarijata za kulturu i sport Glavnog grada Podgorica.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


five × two =