DEUS 2022. – Koncert Zdravka Đuranovića i Šukrije Žutog Serhatlića povodom Dana oslobođenja Podgorice


Povodom Dana oslobođenja Podgorice, u poneđeljak, 19. decembra, u 20 časova, u Velikoj sali KIC-a “Budo Tomović”, biće priređen veliki svečani koncert dva poznata Podgoričanina, popularna izvođača starogradske muzike Zdravka Đuranovića i Šukrije Žutog Serhatlića, u pratnji Gradskog tamburaškog orkestra iz Pljevalja.

Zdravko Đuranović rođen je i živi u Podgorici, gdje je završio Gimnaziju, a potom studirao na Pravnom fakultetu. Njegova višedecenijska muzička karijera obilježena je brojnim hit pjesmama, među kojima se posebno izdvajaju one o Podgorici, potvrđene velikim brojem nagrada. Kao autor potpisuje više od 500 muzičkih djela, od kojih oko 250 na crnogorske muzičke teme, a oko 150 inspirisano Podgoricom. Đuranovićeve najpoznatije pjesme postale su dio podgoričke muzičke baštine. Objavio je četiri LP ploče u izdanjima Yugotona iz Zagreba, po jednu LP ploču za PGP RTS iz Beograda i RTV Ljubljana, tri CD-a u izdanju Goratona iz Podgorice, jedan CD i DVD u izdanju Pobjede, CD u izdanju BN Producion iz Bijeljine i dvostruki CD u izdanju TIOLI Records iz Beograda. S velikim Narodnim orkestrom RTS-a, snimio je deset izvornih podgoričkih pjesama za radio arhivu.

Šukrija Žuti Serhatlić, takođe rođeni Podgoričanin, živa legenda naše starogradske muzike, harmonikaš i kompozitor, tokom izuzetno bogate karijere iznjedrio je brojne hitove. Radni vijek proveo je u KIC-u “Budo Tomović”, kao šef Orkestra Folklornog ansambla, ostajući vjeran tradiciji.

Pored matičnog orkestra, Žuti Serhatlić vodi i Orkestar Podgorica, koji je posvećen očuvanju i njegovanju crnogorskog muzičkog nasljeđa. Slavu balkanskog melosa, Orkestar Podgorica pronio je širom svijeta gostujući po Evropi, SAD-u, Africi… Učešće Orkestra i Žutog Serhatlića posebno je zapaženo u filmskom projektu “Djevojačka svadba”, reditelja Slavka Kovačevića. Pored filmskog angažmana, značajan je i njegov doprinos predstavama FIAT-a: “Biciklistički ustanak u Crnoj Gori”, “Beket Dream” i “Žabe”, u režiji Slobodana Milatovića. Predstavljao je Crnu Goru na raznovrsnim domaćim i stranim manifestacijama i festivalima, na kojima je dobio značajna priznanja – Nagrada na festivalu u Edrenu (Turska), zlatna medalja na folklornom festivalu Efes (Turska) i srebrna na festivalu u Dižonu (Francuska). Sarađivao je s brojnim istaknutim umjetnicima na prostoru ex-Jugoslavije.

Koncert Zdravka Đuranovića i Šukrije Žutog Serhatlića biće održan u okviru manifestacije Decembarska umjetnička scena, u organizaciji Sekretarijata za kulturu i sport Glavnog grada Podgorica.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


three × five =