DEUS – Predstavljena knjiga pjesama Luke Boljevića „Meso jezika”


Zbirka pjesama „Meso jezika” Luke Boljevića predstavljena je u okviru manifestacije DEUS, a publika je promociju mogla pratiti preko youtube kanala i društvenih mreža Sekretarijata za kulturu i sport Glavnog grada.

Riječ je o prvoj samostalnoj zbirci poezije Luke Boljevića koja je objavljena kao pobjednička na prošlogodišnjem regionalnom konkursu Festivala mladih pjesnika u Zaječaru.

Razgovor sa autorom vodila je Valentina Knežević, koja je podsjetila da poezija Luke Boljevića ni prije ovog priznanja nije bilo nepoznata čitaocima u Crnoj Gori, ali ni u zemljama regiona. Boljević je član Foruma mladih pisaca u KIC-u „Budo Tomović” od osnivanja ove književne grupe, posljednjih šest godina njegova poezija objavljivana je u zbornicima Foruma, ali i u više časopisa za književnost, i bila u izboru nekoliko finala značajnih regionalnih i domaćih književnih konkursa.

Kako je autor objasnio, naziv zbirke je višeznačan. S jedne strane, želio je da ukaže na pokušaj da se kao pjesnik pozabavi suštinom jezika, njegovim mogućnostima i granicama, sa kojima se i sam suočava izražavajući se preko jezika poezije. Istovremeno, jezik je i tematska preokupacija u zbirci, ali i metafora za jezik kao organ koji nam omogućuje da uopšte komuniciramo. 

Kako je kazao, smatra da je uloga i obaveza pjesnika da pomjera granice jezika – da se umijeće ogleda u stvaranju novih formi i novih načina na koji se izražava sve što autor ima potrebu da prenese kroz svoje pjesme.  „Stihovima poput: granice mog jezika moje su granice želio sam da ukažem i na to da kad nešto ne umijem da imenujem, što moj vokabular ne umije da prepozna kao pojavu, tu je onda i moja granica u razumijevanju. Potreba da se šire jezičke mogućnosti je zapravo moja potreba da što bliže i bolje sebi objašnjavam svijet koji nas okružuje, a onda to prenesem i kroz poeziju.”

Valentina Knežević je istakla da se kroz pet ciklusa u zbirci preispituju različita individualna i kolektivna iskustva: ljubavna, egzistencijalna, religiozna… „Poziciju lirskog subjekta u većini pjesama u zbirci najbolje određuju pojmovi: preispitivanje i dovođenje u pitanje – gotovo svega o čemu se kroz ove pjesme govori”, istakla je ona, dodajući da se u poetskom svijetu ove zbirke izdvaja usamljeni pojedinac koji pokušava sebi da razjasni brojne komplikovane odnose, lične i društvene, i koji ih razrješava tek u umjetnosti.

Boljević je pojasnio da je takav pojedinac, onaj koji ne može da se razumije sa svijetom i koji ne uspijeva ni drugima da objasni sebe, nužno usamljen. „Pojedinac uvijek ostaje na neki način izolovan u svom svijetu ograničenom jezikom, poetikom, shvatanjem, usvojenim sistemom vrijednosti i slično, zato treba da se potrudimo da shvatimo i ono što je drugačije, različito od nas, ono što je preko naših trenutnih granica” – zaključio je on.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


15 − eight =