DEUS – Promocija knjige poezije “Pozivno pismo suncu” autora Borisa Jovanovića Kastela

 

da-je-vjecna-deus

 

naslovnica-knjigePromocija knjige poezije “Pozivno pismo suncu” autora Borisa Jovanovića Kastela biće organizovana u okviru manifestacije “Decembarska umjetnička scena 2016” u poneđeljak, 5.decembra, u Kosoj sali Narodne biblioteke “Radosav Ljumović”, sa početkom u 19 sati.

O knjizi će govoriti: Miraš Martinović, Momir M. Marković, Ivana Mrvaljević i autor.         

Boris Jovanović Kastel - 5Kritika Borisa Jovanovića Kastela (1971) smatra najznačajnijim crnogorskim pjesnikom mediteranske orijentacije i uglednim imenom mediteranskog pjesništva i književnosti bivše Jugoslavije. Objavio je preko dvadeset knjiga poezije i eseja. O njegovoj poeziji objavljena je knjiga izabranih eseja domaćih i stranih pisaca Mediteranski gospar (2009). Uređivao je časopis za književnost “Ovdje” (2000-2003). Kastelovu knjigu poezije na slovenačkom jeziku “Ručak na hridini” (Kosilo na čeri, 2014.) objavila je slovenačka izdavačka kuća Hiša poezije u antologijskoj ediciji evropskih pjesnika “Poetikonove lire“ kao dio programa Evropske komisije.

Knjiga poezije “Pozivno pismo suncu” (2016), objavljena u prestižnoj biblioteci savremene crnogorske poezije “Savremenik” Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva iz Podgorice, ovjenčana je prestižnom nagradom “Književno pero” Hrvatskog književnog društva za knjigu godine van izdanja HKD-a.

Poezija mu je prevođena na italijanski, engleski, češki, mađarski, albanski, poljski i slovenački jezik. Zastupljen je u antologijama crnogorske, ex-Yu, slovenske i evropske poezije.

 

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


five × two =