Deveti dan 31. Kotorskog festival pozorišta za djecu


Deveti festivalski dan ličio je na one dane kada smo se spakovali i krećemo, ali bismo sa tim istim koferom na različite strane…. Uredno smo složili peškir za plažu, kišobran i gumene čizme, jedan topao vuneni džemper i buket lala – i tako krenuli na jedno neobično putovanje kroz sva četiri godišnja doba. Onda smo odlučili da se zaustavimo na stanici zvanoj ”Zima”, ne samo zato što je bilo nepodnošljivo vruće, već zato što smo čuli da se tamo sakrila neka neobična, vesela i hrabra družina.

Na početku dana smo prvo uhvatili vremena da još malo porazgovaramo o nekim konstruktivnim temama, koje se tiču trenutnog stanja pozorišta za đecu i za mlade u zemljama Balkana, pa i njihove budućnosti. Okrugli sto pod nazivom ”Od malih nog(u): Pozorište za 11+: teme, forme, multimedijalnost” u prostoru Kreativnog haba (zgrada Starog zatvora), koji je moderirala dramaturškinja Tijana Grumić, otvorio je različite mogućnosti razvoja i funkcionisanja pozorišta, a i pozorišne kulture za đecu i mlade uopšte.

Onda smo uhvatili kratak predah i nastavili dalje.. Ugostili smo prijatelje iz Labu pozorišta iz Španije koji su nam omogućili ono, maločas pomenuto putovanje kroz sva četiri godišnja doba. ”Alma”, odigrana u Kulturnom centru ‘’Nikola Đurković’’je predstava kratkog formata, o ranom djetinjstvu, koja je inspirisana pozorištem predmeta i pokretom.

Na Trgu od oružja talentovani članovi Udruženja plesnih umjetnika i stvaralaca Crne Gore pokazali su nam, kroz ples i muziku da ”Gorjeti za ples” znači voljeti, cijeniti, i posvetiti se ovoj umjetnosti u potpunosti.

Na Ljetnjoj pozornici smo se podružili sa neobičnom družinom koja je imala mnogo pitanja, a svoju radoznalost prenijela i na nas. Predstava ”Zašto ih nije briga”, nastala u produkciji Ka produkcije i Pozorišta mladih Sarajevo, učinila je da se i sami zapitamo zašto nas nije briga šta se događa sa prirodom i našom planetom, te do kada ćemo se praviti slijepi pred štetom i povredama koje joj mi, ljudi, nanosimo.

Danas, pretposljednjeg dana Festivala nas očekuje bajkolik dan.

U Kulturnom centru ‘’Nikola Đurković’’ u 20 h, nastala u produkciji Kotorskog festivala pozorišta za djecu, Fakulteta dramskih umjetnosti Cetinje i Dramskog studija ‘’Prazan prostor’’, predstava ”(Ne) pričaj mi bajke”pokazaće nam da bajke mogu da nas nauče štošta, i da su često odraz stvarnog života.

Mališani iz Osnovne škole ‘’Nikola Đurković’’ iz Radanovića na Pjaci od kina, u 21 h pokazaće svoje glumačko umijeće igrajući predstavu ”Tre sorelle”.

Takmičarski pozorišni program zatvaraju naši drugari iz Nikšićkog pozorišta inspirativnom pričom o jednom od najvećih genijalaca sa naših prostora i predstavom ”Bajka o elektricitetu”, u 21. 30 h na Ljetnjoj pozornici.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


twenty − eight =